Zindelijkheid training van een konijn
Ja, je kunt je konijn laten zindelijk maken! Maar sterilisatie of castratie moet eerst komen. Het is bijna onmogelijk om een niet-gesteriliseerd of niet-gecastreerd konijn zindelijk te maken.
Als je het niet kunt laten om het konijn meteen het huis uit te laten rennen, wees er dan op voorbereid dat hij je huis als een hele grote kattenbak beschouwt.
Als deze gewoonte eenmaal is gevestigd, is het erg moeilijk om te veranderen. Het is veel beter om de tijd in het begin door te brengen en te genieten van de goede manieren van je vage vriend.
Inhoud
Hoe ziet een konijnen toilet er uit?
Konijntjes hebben graag genoeg ruimte om zich uit te strekken in hun toilet en als je een gebonden paar hebt, moet je genoeg ruimte voor ze allebei laten gaan.
We raden middelgrote tot grote kattenbakken aan (alleen de gewone bakvormige kattenbakken; niet de diepe of bedekte varianten. Uw konijn zal het waarschijnlijk waarderen – en erop staan - om meer dan één kattenbak te hebben.
Als je grote konijntjes hebt, is er bij de meeste grote bouwmarkten nog een geweldig alternatief voor de kattenbak. Deze zijn erg ruim … en niet duur!
Zorg voor het juiste toilet
Er zijn een aantal belangrijke do’s en don’ts bij het toilet als het om konijnen gaat:
Do te kiezen:
- Gerecycleerd krantenpapier of strooisel voor dieren
- Zorg voor een frisse (of gelijkaardige) strooisel van papierpulp / strooisel voor dieren
- Houtkachelpellets (deze worden gebruikt als brandstof voor houtkachels, maar zijn eigenlijk geweldig als konijnenbroodpellets.)
- Gemalen maïskolf kattenbakvulling
- Controleer altijd het etiket. Koop geen strooisel dat ceder, cederolie, zink of de klonterende klei bevat.
Kies NIET :
- Geen kleigrond! Dit kan ernstige ademhalingsproblemen veroorzaken.
- Geen kattenbakvulling! Dit kan zinkvergiftiging en de dood tot gevolg hebben.
- Geen dennen- of cedernesten! Deze kunnen ook je konijn doden.
Gebruik goed hooi
Gebruik NOOIT hooi dat er stoffig of beschimmeld uitziet of vies ruikt. Het kan je konijn doden.
Je kunt Timothy hooi in zakken kopen bij de meeste dierenwinkels, en dat is prima. Als je wat meer tijd hebt, kijk dan of je een speciaalzaak, voerwinkel of boerderij kunt vinden die Timothy Hay verkoopt. Dit is meestal nog lekkerder voor veeleisende konijntjes. Of je kunt het bij bol.com vinden, klik hier voor het aanbod te bekijken.
Vul de kattenbak goed
Als je al eerder een konijn hebt gehad, weet je dat je niets goed kunt doen … vooral niet de eerste keer. Het kan dus wat vallen en opstaan zijn om de ‘juiste manier’ te vinden om de kattenbak te vullen (volgens uw konijn).
Begin met ongeveer 2,5 cm strooisel en bedek dat met Timothy hooi.
Bereid je voor om een beetje op te ruimen
Niemand is perfect. Je konijn zal waarschijnlijk een paar ongelukken krijgen als hij of zij leert de doos te gebruiken.
Onthoud altijd: konijnen reageren niet goed op fysieke discipline. Ze zijn ontworpen om gemakkelijk bang te worden gemaakt en kapot te gaan; disciplineer je konijn nooit fysiek. Jij en / of je konijn kunnen ernstig gewond raken en je konijn zal eerder doodsbang voor jou zijn dan voor je liefhebbende metgezel.
De meest effectieve reinigingsoplossing voor ongelukken met konijnenplassen is witte azijn. Het is een goed idee om een verstuiver te nemen en deze te vullen met witte azijn of azijn en water. Je kunt ook Nature’s Miracle enzyme cleaner gebruiken, maar dit is iets duurder.
Hoe u uw konijn kunt trainen
1. Kies uw locatie
Terwijl u uw konijn traint met strooisel, zal hij of zij in een afgesloten ruimte moeten blijven. Dus, voordat u begint met trainen, moet u het trainingsgebied kiezen en voorbereiden. Een badkamer, bijkeuken of andere kleine ruimte zonder vloerbedekking is een goede plek om met de training te beginnen. Je kunt ook een kooi of een x-pen gebruiken.
- Als je traint in een kamer met gladde vloeren, leg dan een kleed of handdoek neer zodat het konijn erop kan liggen.
- Knip de nagels van je konijn bij. Dit zal hem of haar helpen zich prettiger te voelen op een gladde vloer.
- Wees voorbereid om je konijn een tijdje op te sluiten. Je kunt hem pas in een andere kamer laten als hij altijd in zijn box plast.
2. Maak de kattenbak klaar
Gebruik 1 “strooisel bedekt met Timothy-hooi. Voeg wat poep van het konijn en met urine gedrenkt papier of hooi toe. Plaats de kattenbak waar het konijn het liefst lijkt te gebruiken, wat vaak een hoek is.
3. Voeg een konijn toe
Blijf in de kamer als je haar voor het eerst binnenlaat in de trainingsruimte. Als ze uitwerpselen op de grond laat liggen, doe dan onmiddellijk het konijn en de uitwerpselen in de kattenbak. Vertel haar wat een braaf konijn ze is en aai haar. Breng zoveel mogelijk tijd met haar door en als je weg moet, plaats haar dan terug in haar kooi of verblijf. Een babyhekje (geen licht plastic) werkt goed om een kamer op te delen in een beheersbare ruimte. Herhaal dit vaak totdat ze de trainingsruimte onder de knie heeft. Alleen dan kun je haar naar een andere kamer laten gaan.
- Ruim ongevallen zo snel mogelijk op.
- Als het konijn graag graaft en de bak verplaatst, kun je een grote metalen klem gebruiken om hem aan de zijkant van het hok te bevestigen. Ze kunnen bij de meeste bouwmarkten worden gekocht. U kunt ook een klein gaatje in de zijkant van de doos boren en deze vastzetten met kabelbinders.
- Laat de kattenbak een beetje vies blijven terwijl het konijn leert. Als je het te schoon houdt, zal ze denken dat ze het niet mag gebruiken. U kunt organisch afval direct in het toilet of op de composthoop gooien. Heerlijke kunstmest is een extra bonus als je je huis deelt met een konijn.
4. Vouw het gebied uit
Nadat je zeker weet dat je konijn alleen in de doos plast, is het tijd om haar gebied uit te breiden. Herhaal stap drie in extra kamers.
Wees niet bang om meerdere kattenbakken te gebruiken totdat uw konijn het juiste gedrag van de kattenbak vertoont. Wees er zeker van en ruim achter eventuele “ongelukken” op. Als je je konijn buiten zijn kattenbak ziet urineren, pak je konijn dan op en plaats hem in zijn kattenbak. Scheld je konijn niet uit, maar prijs hem / haar een keer in de kattenbak.
Je kunt een schema opstellen terwijl je konijn van zijn tijd geniet. Plaats je konijn elke 10 minuten in de kattenbak en prijs ze. Houd iets lekkers klaar en bied het aan als ze de kattenbak daadwerkelijk gebruiken. Naarmate de tijd vordert, kunt u de hoeveelheid tijd tussen de herinneringsbezoeken aan hun kattenbak verdelen. Tijd, geduld, complimenten en consequent werk zullen je konijn helpen hun gedrag opnieuw vorm te geven.
Voor meer informatie en advies over nesttraining (Engelstalig)
Sproeien en urineren
Als je konijn jou of spullen in je huis sproeit om ze te markeren met zijn / haar geur, dan is er een oplossing. Ja, vrouwelijke broodjes kunnen ook hun territorium besproeien. Plan uw konijn in bij een deskundige konijnenarts voor castratie of castratie. Als de hormonen eenmaal verdwenen zijn, zal de wens om territorium met urine te besproeien ermee gepaard gaan.