Zijn konijnen beten gevaarlijk?

Hoewel konijnen als huisdier schattig en knuffelbaar zijn, bijten ze soms. Konijnen kunnen mensen om verschillende redenen bijten, waaronder stress, angst of u voor voedsel aangezien. Hoewel beten van konijnen nogal pijnlijk kunnen zijn, veroorzaken ze meestal geen gezondheids- en medische complicaties.

Bijten van konijnen als huisdier doen pijn en bloeden vaak. Bijtwonden van konijnen zijn echter meestal niet diep en vereisen geen medische tussenkomst. Af en toe kunnen beten geïnfecteerd raken, in welk geval u mogelijk antibiotica nodig heeft. U moet ook een tetanusprik krijgen als u er de afgelopen tien jaar geen heeft gehad.

We zullen de redenen onderzoeken waarom konijnen mensen bijten, en hoe je een beet en een beet van een konijn kunt onderscheiden. We zullen bespreken hoe schadelijk konijnenbeten zijn, inclusief of ze ziekten kunnen verspreiden. We zullen ook een handleiding in vijf stappen geven om konijnenbeten veilig thuis te behandelen.

Inhoud

Waarom bijten konijnen mensen?

Konijnen behoren tot de liefste en vriendelijkste huisdieren. Konijnen die als gezelschapsdier worden gehouden, kunnen een sterke band met mensen ontwikkelen en genieten van verzorging en spelen met ons.

Elk dier kan echter af en toe bijten, hoe sterk de band met de eigenaar ook is. Konijnen zijn geen uitzondering op de regel.

De redenen waarom konijnen hun baasjes bijten, zijn als volgt:

 • Angst. Als je wordt achtervolgd, opgepakt of vastgehouden, kan een konijn in paniek raken en bijten.
 • Stress. Lawaaierige, beperkte of onbevredigende leefomstandigheden kunnen een konijn gestrest maken. Gestreste konijnen zijn vatbaar voor bijten.
 • Territorialiteit. Konijnen die niet zijn gesteriliseerd of gecastreerd, zijn bijzonder vatbaar voor territoriaal gedrag. Ze kunnen bijten als ze het gevoel hebben dat je hun ruimte binnendringt.
 • Pijn en ziekte. Konijnen die pijn hebben, kunnen vaak uithalen en bijten, vooral als ze worden aangeraakt.
 • Je verwarren met eten. Als je handen naar voedsel ruiken, kan je konijn je vingers verwarren met iets lekkers.

Als je konijn je opzettelijk bijt, is dat een teken dat je iets hebt gedaan dat ze niet leuk vinden. Je hebt ze misschien per ongeluk pijn gedaan, geïrriteerd of bang gemaakt.

Konijnen leren ook te bijten door negatieve bekrachtiging. Je konijn kan je bijvoorbeeld bijten omdat hij er niet van houdt om opgepakt te worden. Als je ze als reactie neerzet, zullen ze leren dat ze krijgen wat ze willen door te bijten.

Verschil tussen happen en bijten bij konijnen

Echt bijten is iets anders dan bijten. Hoewel bijten zeldzaam is bij konijnen, is happen gebruikelijk.

“Knijpen” verwijst naar wanneer konijnen u zachtjes knabbelen, zonder hun bek wijd te openen. Knepen voelen aan als kleine kneepjes. Ze doen geen pijn of breken de huid.

Konijnen bijten elkaar om de volgorde van dominantie vast te stellen. Ze bijten elkaar ook liefdevol, meestal tijdens een verzorgingssessie. Ze kunnen zelfs om aandacht vragen, of zeggen “ga uit mijn weg”.

Een slokje van een konijn is niets om je zorgen over te maken. Je konijn probeert waarschijnlijk je liefde te tonen, of om iets te vragen. Sommige konijnen bijten hun baasjes bijvoorbeeld als ze honger hebben.

Kunnen konijnenbeten pijn doen?

Konijnenknippen zijn over het algemeen pijnloos. Ze zijn niet ontworpen om pijn te doen of te verwonden, maar alleen om met mensen te communiceren. Helaas kan hetzelfde niet gezegd worden voor beten.

Wanneer een konijn een echte beet toebrengt, openen ze hun mond wijd en klemmen ze hard vast. Soms klampen ze zich stevig vast en laten ze niet graag los. Het is een signaal dat het konijn zich bedreigd of boos voelt.

Zijn konijnenbeten pijnlijk? Ja, maar het hangt ervan af hoe gevoelig u bent voor pijn. Maar de meesten zijn het erover eens dat een echte konijnenbeet pijn doet.

De tanden van konijnen zijn lang en scherp, om door vezelige bladgroenten te snijden. Ze kunnen net zo gemakkelijk door de huid snijden als dat nodig is. Konijnenbeten bloeden meestal hevig en hebben dagen nodig om te genezen.

Babykonijnenbeten doen niet zoveel pijn als beten van volwassen konijnen. Dit komt doordat hun tanden kleiner zijn. Hetzelfde geldt voor dwergkonijnen versus grotere rassen.

Het hangt ook af van hoe hard het konijn ervoor kiest om te bijten. Als het konijn doodsbang is, kunnen ze harder bijten dan wanneer ze alleen maar schrikken.

Hoe het ook zij, als je konijn je bijt, weet je het.

Zijn konijnenbeten schadelijk?

Konijnenbeten kunnen dus pijnlijk zijn. Maar of ze blijvende schade aanrichten, is een andere vraag.

Sommige dierenbeten zijn gevaarlijker dan andere. Over het algemeen lopen wilde dieren meer risico om ziektes over te dragen of gastheer te zijn voor parasieten. Daarom vormen ze meer een bedreiging dan beten van tamme konijnen.

De meeste schade die een konijnenbeet kan veroorzaken, is bloeden. Dit zou moeten stoppen met druk op de wond. Er is enig risico op verdere schade door konijnenbeten, maar het is veel zeldzamer.

Verspreiden konijnenbeten ziekten?

Konijnen kunnen verschillende ziekten oplopen. Niet alle voorwaarden kunnen echter op mensen worden overgedragen.

Sommige soorten bacteriën en virussen kunnen niet overleven in het menselijk lichaam. Myxomatose is bijvoorbeeld een veel voorkomende ziekte die bij konijnen misvorming en de dood veroorzaakt. Het heeft geen invloed op mensen, dus er is geen gevaar als je wordt gebeten door een konijn met myxomatose.

Dus, welke ziekten kun je oplopen van konijnen? Konijnenziekten die mensen kunnen treffen, zijn onder meer:

 • Pasteurellose. Pasteurella-bacteriën worden aangetroffen in de mond en luchtwegen van veel dieren, waaronder konijnen. Als Pasteurella een konijnenbeet krijgt, kunt u een infectie krijgen.
 • Tularemie. Dit is een ongebruikelijke, maar ernstige ziekte, veroorzaakt door bacteriën die konijnen kunnen dragen. Het kan levensbedreigend zijn, maar is te behandelen met antibiotica.
 • Rabiës. Hoewel hondsdolheid zeldzaam bij tamme konijnen, kan het dodelijk zijn voor konijnen en mensen die het vangen.
 • Tetanus. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt wanneer een bepaald type bacteriële toxine in een wond terechtkomt.

Schimmelinfecties en uitwendige parasieten kunnen ook door konijnen worden gevangen. Ze worden echter niet overgedragen door beten, maar door huidcontact.

Een ziekte oplopen door een konijnenbeet is zeldzaam. Als u zich zorgen maakt, ga dan naar een arts voor controle.

Veroorzaken konijnenbeten infectie?

Elke wond, ongeacht de oorsprong, kan geïnfecteerd raken. Infectie ontstaat wanneer bacteriën de wond binnendringen. Er zijn veel verschillende soorten bacteriën, en ze veroorzaken niet allemaal een infectie, maar de meeste wel.

Konijntanden zijn niet steriel, dus konijnenbeten kunnen geïnfecteerd raken als ze niet goed worden behandeld. Gelukkig is het gemakkelijk om voor een konijnenbeetwond te zorgen en de kans op infectie te voorkomen.

Hoe een konijnenbeet te behandelen

Bijna elke konijnenbezitter zal op een gegeven moment door zijn konijn worden gebeten. Hoe volgzaam je konijn ook is, ze schrikken gemakkelijk. Als prooidieren zijn konijnen vatbaar voor paniek en kunnen ze bijten als ze zich om welke reden dan ook gestrest voelen.

Om deze reden is het belangrijk om te weten wat je moet doen als een konijn je bijt. Zolang je onze vijf stappen volgt, komt alles goed.

Beoordeel de schade

Sommige konijnenbeten zijn ernstiger dan andere. Dit hangt af van hoe hard je konijn je beet, en hoe lang en scherp zijn tanden zijn.

De meeste konijnenbeten kunnen thuis worden behandeld. Sommige beten moeten echter worden behandeld door een medische professional.

Nadat je bij je konijn bent weggegaan, moet je de schade beoordelen die door de beet is veroorzaakt. Oefen tien minuten druk uit met een schone doek om het bloeden tegen te gaan voordat u de wond inspecteert.

U heeft mogelijk hechtingen nodig als de wond:

 • Is dieper dan 1 centimeter (0,3 inch)
 • Bevindt zich op een deel van het lichaam dat beweegt, dwz een gewricht, of op een gevoelig deel zoals het gezicht
 • Het blijft bloeden nadat er gedurende tien minuten druk is uitgeoefend

Als een van de bovenstaande situaties van toepassing is, ga dan naar de eerste hulp. Als de snee niet al te slecht lijkt, kunt u deze zelf behandelen.

Maak de wond schoon

Nadat je gedurende 10 minuten druk hebt uitgeoefend, zou je konijnenbeet moeten stoppen met bloeden, zo vrij. Het kan nog steeds bloed druppelen, maar dat is oké. U kunt in dit stadium stoppen met het uitoefenen van druk.

De volgende stap is om de wond te wassen. Dit helpt om eventuele bacteriën in de snee te verwijderen. De tanden van konijnen zijn niet bepaald schoon, en beten van dieren kunnen ziektekiemen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn.

Laat je wond onder koud, schoon water lopen. U kunt kraanwater of flessenwater gebruiken, afhankelijk van wat het gemakkelijkst is. Spoel de wond grondig uit, maar trek hem niet open, want hij kan weer gaan bloeden.

Gebruik een antibacteriële zeep om de konijnenbeet te wassen. Dit kan een beetje prikken, maar het is een noodzakelijke stap. Als er vuil in een snee komt, kan het geïnfecteerd raken, wat een antibioticabehandeling vereist.

Breng antibiotische zalf aan

Nadat je je snit hebt gewassen, dep je hem droog met een schone, pluisvrije doek. Wrijf er niet over om te voorkomen dat de wond weer opengaat.

Zodra uw wond droog is, kunt u antibiotische zalf aanbrengen, zoals Neosporin. Dit helpt om de kans op infectie verder te verkleinen door de groei van bacteriën te stoppen.

Zie het als een verzekeringspolis, voor het geval er na het wassen ziektekiemen in de konijnenbeet achterblijven. Het fungeert ook als een schild en voorkomt dat bacteriën van buitenaf binnendringen.

De zalf helpt ook om de wond vochtig te houden, om genezing te bevorderen. Sommige crèmes bevatten ook pijnstillende medicatie, die optioneel is.

Breng een dunne laag aan en wrijf deze zachtjes in, maar zorg ervoor dat u de wond niet verstoort.

Kleed de wond aan

Als uw wond niet ernstig is en is gestopt met bloeden, kunt u deze onbedekt laten genezen. Het aanbrengen van een verband of verband heeft echter de voorkeur. Dit houdt de snee en de omringende huid vochtig.

Volgens het Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology helpt het vochtig houden van een wond om:

 • Herstel weefsel (geneest) sneller
 • Beschermen tegen infectie
 • Verminder de kans op littekens

Als je je konijnenbeet bedekt houdt met verband, wordt hij ook beter beschermd. Er is minder kans dat het opengaat en weer begint te bloeden. Als het bloedt, neemt het verband het bloed op.

Gebruik een verband dat groter is dan de wond, zodat het goed bedekt is. U kunt een zelfklevend verband (pleister) of een steriel verband met chirurgische tape gebruiken.

Controleer op tekenen van infectie

Vervang uw verband eenmaal per dag terwijl de wond geneest. Gebruik deze gelegenheid om te zien hoe de wond geneest en let op tekenen van infectie.

Als er bloed door uw verband is gedrenkt, kan het verband aan de huid blijven plakken. Als dit het geval is, laat het dan in water weken om het los te maken voordat u het verwijdert.

Nadat je het verband hebt verwijderd, was je de wond voorzichtig met water en zeep. Dep ze droog en onderzoek de snee.

Elke dag had de konijnenbeet een beetje meer moeten genezen. Als dit niet het geval is, is de wond mogelijk geïnfecteerd. Pas op voor:

 • Roodheid of hete huid rondom de wond
 • Zwelling
 • Een slechte geur die uit de wond komt
 • Pijn die langer dan een dag aanhoudt
 • Pus (heldere, dunne vloeistof is normaal op de eerste dag, maar ondoorzichtige pus niet)
 • Gevoelloosheid of bewegingsverlies in het wondgebied

Naarmate de infectie vordert, kunt u ernstigere symptomen opmerken, zoals koorts, malaise, misselijkheid en vermoeidheid.

Als u vermoedt dat u een infectie heeft of een ziekte van uw konijn heeft opgelopen, ga dan onmiddellijk naar een arts.

Heb ik een konijnenbeetvaccin nodig?

Gewoonlijk is de bovenstaande behandeling voldoende om complicaties door konijnenbeten te voorkomen. Je vraagt ​​je misschien af: als ik door een konijn ben gebeten, heb ik dan een tetanusprik nodig?

Tetanus is een ziekte die wordt veroorzaakt doordat bacteriën in een wond terechtkomen. Hoewel het meestal wordt gecontracteerd door aarde of mest, kunnen dierenbeten ook tetanus veroorzaken.

In de Verenigde Staten wordt elk jaar bij slechts ongeveer 30 mensen de diagnose tetanus gesteld. Uw risico is aanzienlijk hoger als u niet op de hoogte bent van uw tetanusinjecties.

Vaccins tegen tetanus duren slechts tien jaar. Dus als het langer dan tien jaar geleden is dat je voor het laatst bent geweest, overweeg dan om een ​​nieuwe te kopen. Zolang je de opname binnen 48 uur na de konijnenbeet ontvangt, zal hij je beschermen.

Behalve tetanus is hondsdolheid het enige waar u rekening mee moet houden. Rabiës is een ernstige virale ziekte die uitsluitend door dierlijk speeksel wordt verspreid. Het komt zelden voor bij konijnen als huisdier, vooral als uw konijn ervoor is ingeënt.

Als u echter vermoedt dat uw konijn hondsdolheid heeft, of als u bent gebeten door een wild konijn, ga dan onmiddellijk naar een arts. Rabiës is vaak dodelijk, maar kan worden voorkomen als het snel wordt behandeld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *