Slaapgewoonten van konijnen

Na een lange winter is het moeilijk om in het voorjaar de schattigheid van een konijn te weerstaan. Dus als hun kinderen om een ​​konijn smeken, geven veel ouders toe. Ze zijn tenslotte schattig en donzig – en konijnen hoeven niet als een hond gelopen te worden.

Maar er zijn specifieke feiten over konijnen – namelijk hun slaapgewoonten – die u misschien wilt overwegen voordat u een konijn bij u thuis verwelkomt.

Inhoud

Wanneer konijntjes slapen

Konijnen houden een voorzichtig oog open voor aanvallers – of ze nu in het wild zijn, opgesloten in een hok of veilig bij u thuis – omdat ze een geconditioneerde wacht op roofdieren hebben. Om ervoor te zorgen dat uw huisdier voldoende rust krijgt, wilt u ze een veilige en rustige omgeving bieden met comfortabel beddengoed.

Konijntjes zijn ‘dag’-slapers en slapen ongeveer zes tot acht uur per dag. Net als herten zijn konijntjes schemerig, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens zonsondergang en zonsopgang. (Voor het geval je het nog niet wist: het woord ‘schemerig’ is afgeleid van het Latijnse woord crepusculum, wat ‘schemering’ betekent.)

Omdat konijnen nachtdieren zijn, zijn ze ’s nachts klaar om te spelen nadat ze het grootste deel van de dag hebben geslapen. De kans is groot dat je konijn rond 20:00 uur het actiefst is. Hoewel je misschien in de verleiding komt om je konijn te leren overdag wakker te blijven en ’s nachts te slapen, zul je tegen zijn natuurlijke instincten ingaan en deze taak een beetje uitdagend vinden.

Als u of uw kinderen met uw konijn willen spelen, kunt u dit het beste ’s morgens vroeg en’ s avonds vroeg doen, wanneer hij alert en actief is.

Waar konijntjes slapen

Konijnen in het wild creëren tunnels in de grond die ze gebruiken voor hun huis. De tunnelsystemen die ze creëren, staan ​​bekend als een leefgebied, en het bevat ruimtes waar het konijn kan slapen en nestelen. Konijnen creëren meerdere ingangen naar hun hol, zodat ze indien nodig snel kunnen ontsnappen. Volgens de Young People’s Trust for the Environment kan een konijn een leefgebied creëren dat zich vaak wel 3 meter diep onder de grond bevindt.

Hoe konijntjes slapen

Als je konijn ligt te dutten, ligt hij op zijn buik met zijn achterpoten gestrekt of zijwaarts achter zich. Misschien zie je hem zelfs rechtop slapen. Als je konijn rechtop staat en je wilt weten of hij slaapt, controleer dan zijn oren. Als zijn oren op zijn hoofd zijn neergeklapt, is dat een teken dat hij slaapt.

Unieke gewoonten van slapende konijntjes

Slapende konijntjes hebben een aantal unieke gewoonten die je wilt leren kennen voordat je ze bezit:

Goed in slaap – of niet?  Je konijn ziet er misschien uit alsof hij diep slaapt, maar je zult merken dat hij meteen wakker is als hij gestoord is. Dit komt doordat zijn hersenen actief signalen blijven uitzenden naar andere delen van zijn lichaam, wat zware ademhaling, snelle oogbewegingen en onmiddellijke waakzaamheid veroorzaakt. In dit stadium van slaap zou je dromen. Je konijn heeft op dit moment een soort ‘dromende slaap’.

Atonische en myoclonische beweging –  Het lichaam van uw konijn zal atonische en myoclonische bewegingssymptomen ervaren. Slapende konijntjes lijken vloeiender en flexibeler (atonisch), maar vertonen ook symptomen van onvrijwillige schokken (myoclonische bewegingen) en snelle oogbewegingen.

U merkt misschien dat uw konijn met open ogen slaapt. Het kan ook zijn dat je je konijn op de grond ziet vallen alsof het alleen maar kracht in zijn lichaam heeft verloren en op zijn zij ligt. Dit is zijn lichaam dat een atonische toestand ervaart. Dit kan je alarmeren als je nieuw bent in het bezit van konijnen, maar je zult eraan wennen omdat het regelmatig gebeurt.

Maalt tanden –  Iets anders dat je misschien opvalt, is dat je konijn met zijn tanden knarst. Als je zijn hoofd aait, voel je misschien zelfs zijn wang en kin trillen. Dit is hoe je konijn spint (ja, net als een kat). Maak je geen zorgen; het is een goed teken dat hij blij en tevreden is.

Als je met Pasen een nieuw konijn krijgt, houd er dan rekening mee dat slapende konijntjes niet graag gestoord worden, zelfs niet om mee te spelen. Als je dat doet, kan hij chagrijnig wakker worden en zelfs proberen je te bijten. Laat hem slapen en bespaar speeltijd voor later op de avond of als eerste in de ochtend.

En vergeet niet dat konijntjes geen geleibonen eten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.