Mogen konijnen sla eten? Wat je moet weten!

Van alle groenten die je kunt kiezen om het dieet van je huiskonijn aan te vullen, is er geen zo fel bediscussieerd als gewone sla. Vanwege de aanwezigheid van een speciale chemische verbinding, wordt het zelfs vergeleken met “opium voor konijnen” en wordt het ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het stoned zijn van uw konijn.

Maar wat is de waarheid over dit tuingroen? Is het zo erg als sommigen beweren, of kan het een nuttige aanvulling zijn op de algehele voeding van uw konijn?

In het artikel van vandaag zullen we deze rapporten samen met de voedingswaarde van sla bekijken voordat we een oordeel vellen of je het aan je konijn moet voeren. Omdat verschillende soorten sla misschien niet hetzelfde effect hebben, zullen we ook antwoorden wat de beste soorten sla zijn om je konijn te voeren.

Inhoud

Ja! Konijnen kunnen sla eten

konijn dat sla eet
konijn dat sla eet

Ondanks een aantal alarmerende berichten van psychoactieve eigenschappen sla, werkt het systeem niet een bedreiging van de toxiciteit voor konijnen opleveren. Dit betekent dat het veilig is voor konijnen om te eten, hoewel het door het watergehalte misschien niet de beste keuze is als dagelijkse toevoeging aan het dieet van uw konijn.

Slavoeding en controverse

Elk van de verschillende variëteiten van sla heeft heel verschillende voedingskwaliteiten. Soorten zoals ijsbergsla zijn bijna volledig gemaakt van water en hebben weinig tot geen voedingswaarde. Donkerdere en bladrijke sla daarentegen zitten boordevol vitamines en mineralen. Dit maakt soorten als rode sla een veel betere keuze om je konijn te voeren.

Het controversiële aspect van het voeren van sla aan je konijn is gebaseerd op lactucarium , een chemische verbinding die vooral in wilde sla wordt aangetroffen en die in grote doses hallucinaties kan veroorzaken . Het bewijs over de vraag of gewone sla die in supermarkten wordt gevonden, je konijn “stoned” kan maken, is echter op zijn best dun – en je auteurs hebben dergelijk gedrag niet gezien bij hun eigen konijnen als gevolg van het voeren van sla.

Gezondheidsvoordelen van sla voor konijnen

Terwijl ijsbergsla weinig kan zijn dat niets te bieden in de manier van voedingsstoffen, donkerder rassen zoals rood blad sla en Romeinse bindsla hebben belangrijke voordelen voor de gezondheid voor konijnen als gevolg van hun vitamine A en vitamine K. Deze bieden ondersteuning voor alle orgaansystemen van uw konijn, evenals voor hun botgroei en bloedstolling.

Afbeelding tegoed: Pezibeer, Pixabay

Kan sla slecht zijn voor konijnen?

De jury is er nog niet uit of sla echt psychoactieve effecten kan hebben op konijnen. Het is echter algemeen bekend dat de waterige slasoorten (zoals ijsbergsla) routinematig kunnen leiden tot diarree bij konijnen. Omdat het spijsverteringsstelsel van konijnen in het begin kwetsbaar genoeg is, is het misschien beter om ze helemaal geen ijsbergsla te geven.

Kunnen konijnen Romeinse bindsla eten? Soorten sla om je konijn te voeren

Konijnen kunnen beslist Romeinse bindsla eten! Naast rode bladsla is het een van de gezondste slasoorten die je voor je konijn kunt kiezen. Zoek altijd naar biologische sla om pesticiden te vermijden die het immuunsysteem en de spijsvertering van uw konijn kunnen schaden.

Sla aan uw konijnen voeren?

Na het selecteren van je biologische, donkerdere bladsla, is het nog steeds belangrijk om deze nieuwe groente geleidelijk in het dieet van je konijn te introduceren. Begin met slechts één blad en houd vervolgens de spijsvertering van uw konijn nauwlettend in de gaten. Zijn ze opgeblazen? Verstopt? Vertoont u tekenen van diarree? Dit zijn allemaal redenen om direct te stoppen met het voeren van sla.

De meeste konijnen nemen snel donkere bladsla, waardoor het een uitstekende optie is om hun gebruikelijke hooidieet aan te vullen. Na de eerste geleidelijke introductie kun je ze gerust blijven voeren zolang ze geen tekenen van spijsverteringsproblemen vertonen.

Hoeveel sla moet ik mijn konijn voeren?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het spijsverteringsstelsel van je konijn sla gemakkelijk aankan, kan het een dagelijkse aanvulling op hun dieet worden. Je kunt je konijn overal 1 tot 4 grote slablaadjes per dag voeren, waarbij grotere konijnen meer sla kunnen eten zonder nadelige gevolgen.

Laatste gedachten over het voeren van sla aan uw konijn

Wie had gedacht dat zo’n eenvoudig groen zo fel zou kunnen worden betwist als voedselbron voor je konijn? Hoewel er enig bewijs is dat je konijn stoned kan worden van sla, werden de onderzoeken die psychoactieve effecten aantoonden uitgevoerd met wilde sla, niet met een in de winkel gekochte variant. Als je slasoorten met donkerdere bladeren kiest, kunnen deze een nuttige aanvulling zijn op het dieet van je konijn

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *