mogen konijnen komkommer

Mogen konijnen komkommer eten?

De voeding van konijnen moet een verscheidenheid aan bladgroenten en groenten bevatten. Komkommers zijn technisch gezien vruchten, hoewel ze weinig suiker bevatten. Af en toe komkommer voeren aan konijnen is prima.

Komkommer is niet giftig voor konijnen en de meeste genieten van de smaak. Konijnen kunnen veilig komkommervlees, schil en zaden eten. Komkommer bevat echter weinig voedingsstoffen en heeft een hoog watergehalte. Het kan diarree veroorzaken als het te veel wordt gegeten. Voer konijnen komkommer met mate, zoals een dun plakje 2-3 keer per week.

Laten we eens kijken hoe gezond komkommer is voor konijnen en of alle konijnen van komkommer houden. Vervolgens bespreken we welke delen van de komkommerplant konijnen kunnen eten. Tot slot laten we je weten hoeveel komkommer veilig is voor je konijn om te eten en hoe je het op de juiste manier kunt bereiden.

Inhoud

Is komkommer veilig voor konijnen om te eten?

Hoewel de meeste mensen komkommers als saladegroenten beschouwen, zijn ze technisch gezien een soort fruit. Komkommers worden geproduceerd uit de bloemen van de komkommerplant, in de kalebasfamilie. Ze groeien aan wijnstokken en hun bloesems zijn ook eetbaar.

De mens kan volop genieten van komkommer. Omdat het voor 96% uit water bestaat, bevat het weinig calorieën en is het een ideale dieetvoeding. De verfrissende smaak is aangenaam in een salade of sandwich.

Maar is komkommer veilig voor konijnen om te eten? Het is, met mate. Er zijn geen gifstoffen of vergiften aanwezig in komkommer. Net als de meeste andere soorten fruit, mag komkommer echter alleen als een occasionele traktatie worden aangeboden.

mag een konijn komkommer?

Konijnen moeten toegang hebben tot verschillende soorten groenten, fruit en groenten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Het grootste deel van het dieet van een konijn moet bestaan ​​uit hooi en bladgroen. Maar af en toe een stukje komkommer kan geen kwaad.

Er zijn twee hoofdvariëteiten komkommer: Noord-Amerikaanse komkommers en Engelse komkommers. Noord-Amerikaanse komkommers zijn doorgaans langer en gladder dan Engelse variëteiten. Konijnen hebben het moeilijker om de schil van Amerikaanse komkommers te eten, maar qua voedingswaarde zijn ze identiek.

Houden konijnen van komkommer?

De meeste konijnen als huisdier zullen dol zijn op komkommer, maar anderen zullen het volledig negeren. Sommige konijnen hebben een hekel aan de smaak.

Komkommer is geen noodzakelijk onderdeel van het dieet van een konijn. Hoewel het veilig is om te eten, bevat komkommer geen voedingsstoffen die konijnen nergens anders kunnen krijgen. Dus als je konijn niet van komkommer houdt, hoef je het niet aan te bieden.

Als je konijn van komkommer houdt, kun je het als een klein onderdeel van zijn dieet introduceren. Er kunnen gevolgen voor de gezondheid zijn als uw konijn te veel komkommer eet.

Is komkommer goed voor konijnen?

Hoewel komkommer niet giftig is, wil dat nog niet zeggen dat het gezond is. Dit komt door het hoge watergehalte en de lage nutriëntendichtheid. Konijnen hebben een kruidachtig dieet nodig, maar een aardappel moet je nooit voeren. De meeste van hun calorieën moeten afkomstig zijn van bladgroente, zoals:

 • Hooi en gras
 • Kruiden, zoals koriander, basilicum en peterselie
 • Worteltoppen
 • Paardenbloembladeren en ander onkruid
 • Gebladerte planten, zoals frambozenbladeren

Bladgroenten bevatten veel vezels en relatief weinig water. Vezels zijn van vitaal belang om het spijsverteringsstelsel van een konijn te helpen voedsel door te duwen.

Hoewel komkommer niet veel zetmeel of suiker bevat, vormt het hoge watergehalte een probleem. De ingewanden van konijnen zijn ontworpen voor drogere vegetatie en kunnen moeilijk omgaan met waterig voedsel.

Komkommer is ook qua voedingswaarde schaars. De 4% van een komkommer die geen water is, bevat slechts sporen van vitamines en mineralen. Als een konijn komkommer zou eten en niet veel anders, zouden er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Het zal echter geen obesitas veroorzaken bij konijnen.

Hoe beïnvloeden komkommers de gezondheid van een konijn?

Dus, wat kan er gebeuren als een konijn te veel komkommer eet? Overmatige komkommer kan de volgende problemen veroorzaken:

 • Diarree . Omdat komkommer zoveel water bevat, zal het de consistentie van de uitwerpselen van een konijn aantasten. Ze kunnen losraken en in frequentie toenemen. Diarree kan gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn.
 • Gewichtsverlies. Omdat komkommers caloriearm zijn, eten konijnen die vol met komkommer zitten mogelijk niet genoeg om een gezond gewicht te behouden.
 • Voedingstekorten. Komkommers bevatten niet genoeg vezels, vitamines en mineralen om een ​​konijn gezond te houden.

Is komkommerschil veilig voor konijnen?

De textuur van de komkommerschil kan variëren, afhankelijk van het type komkommer. Engelse komkommers hebben een zachte schil, maar de meeste Noord-Amerikaanse variëteiten hebben een taaie schil. Konijnen kunnen gemakkelijk door elke komkommerschil kauwen. De harde huid kan helpen om de tanden van een konijn te vijlen.

Komkommerschil is voedzamer voor konijnen dan het zachte vlees van binnen. Het heeft een lager watergehalte en is rijk aan vezels. Het bevat ook hogere concentraties vitamines en mineralen dan het vlees.

Je kunt konijnen komkommerhuid voeren zolang deze is gewassen. De schil van komkommer kan wat residuen van bestrijdingsmiddelen bevatten als deze niet biologisch is gekweekt. Het kan ook gastheer zijn voor micro-organismen, zoals bacteriën.

Mogen konijnen komkommerzaden eten?

Komkommerzaden zijn veilig voor konijnen om te eten. Samen met de schil zijn komkommerzaden een van de meest voedzame delen van de vrucht. Verder zijn komkommerzaden mild van smaak en relatief zacht. Het is niet nodig om de zaadjes van een komkommer te verwijderen voordat je het aan je konijn geeft.

Mogen konijnen komkommerbladeren eten?

Omdat het oxaalzuurarm is, kun je elke dag veilig komkommerbladeren aan je konijn voeren. Ze bevatten ook meer vezels, vitamines en mineralen dan komkommers zelf. Bied je konijn geplukte en gewassen bladeren aan.

Komkommerbladeren bevatten weinig oxalaten (oxaalzuur). Oxalaten zijn zuren die bij overmatig gebruik nierbeschadiging kunnen veroorzaken.

Zijn komkommerbloemen veilig voor konijnen?

Komkommerbloesems zijn heldergeel en zacht. De vrouwelijke bloemen zijn aan de plant vastgemaakt door wat lijkt op een kleine komkommer. Dit zal uiteindelijk uitgroeien tot de volwaardige komkommervrucht.

Net als courgettebloemen zijn komkommerbloemen volledig eetbaar. Konijnen kunnen ervan genieten als onderdeel van het verse groentegedeelte van hun dieet. Probeer ze over het hooi van je konijn te strooien om ze aan te moedigen om te grazen.

Hoeveel komkommer kunnen konijnen eten?

Afgezien van het hoge watergehalte, is er geen reden waarom komkommers problemen zouden veroorzaken voor konijnen.

In de zomer kan je konijn wel wat extra wateropname gebruiken. Het toevoegen van komkommer aan de inname van verse groenten van uw konijn kan helpen om het bij warm weer gehydrateerd te houden .

Vanwege het lage caloriegehalte kunnen dunne plakjes komkommer ook worden aangeboden als traktatie voor konijnen met overgewicht . Het zal de afslankpogingen van uw konijn niet in gevaar brengen, in tegenstelling tot traktaties met veel suiker, zoals appels .

Mits je regelt hoeveel komkommer je een konijn per week geeft, zou je konijn geen gezondheidsproblemen moeten krijgen.

Probeer je konijn 2-3 keer per week een portie komkommer te geven. Een klein plakje, een paar millimeter dik, is genoeg voor één portie. Meer dan dat en u kunt gezondheidseffecten beginnen te zien, zoals diarree.

Het maakt niet uit welk nieuw voer je in het dieet van je konijn introduceert, het moet langzaam gebeuren. Het spijsverteringsstelsel van konijnen is gevoelig voor plotselinge veranderingen in het dieet.

Kunnen babykonijnen komkommer eten?

Babykonijnen, jonger dan 12 weken, mogen geen komkommer eten. De voeding van jonge konijnen moet volledig bestaan ​​uit:

 • Moedermelk
 • Water
 • Alfalfahooi (> 2 weken oud)
 • Alfalfa of timothy hooikorrels (>2 weken oud)

Alfalfa bevat meer vet, eiwitten en calorieën dan gewoon hooi, dus het helpt ze om te groeien.

Babykonijnen worden niet geboren met het vermogen om alle groenten en fruit te verteren. Ze moeten dit in de loop van de tijd ontwikkelen door de cecotropes van hun moeder (zachte fecale korrels) te eten. Dit helpt hen om nuttige bacteriën in hun darm te laten groeien. Deze bacteriën zijn essentieel voor het spijsverteringsproces.

Als je konijnen fruit en groenten geeft voordat ze klaar zijn, kan dit ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Dit kan diarree of gastro-intestinale stasis omvatten, wat dodelijk kan zijn voor konijnen.

Hoe maak je komkommer klaar voor konijnen als huisdier?

Het voeren van komkommers aan konijnen is een geweldige manier om hun dieet te diversifiëren. Konijnen houden van variatie in het eten, vooral in de vorm van spannend fruit en groenten. Afwisseling van voer kan helpen om het leven van je konijn te verrijken.

Konijnen kunnen komkommer verdragen, zolang je ze niet te snel te veel geeft. Zoals met alle nieuwe voedingsmiddelen, moet je het langzaam introduceren. Koop waar mogelijk biologische groenten voor je konijn die niet met pesticiden zijn behandeld. De inname van pesticiden kan giftig zijn voor konijnen.

Welke komkommers je ook gebruikt, was ze eerst grondig in koud, schoon water. Dit verwijdert alle aanhoudende vuil, ziektekiemen en residuen van bestrijdingsmiddelen op het oppervlak.

Bied je konijn in eerste instantie een dun gesneden plakje komkommer aan. Je hoeft de schil of zaden niet te verwijderen, omdat konijnen het allemaal kunnen eten. De vezelige buitenste schil is het gezondste deel van de komkommer voor een konijn.

Voordat je nog een plakje aanbiedt, moet je afwachten of het spijsverteringsstelsel van je konijn het aankan. Als er na een paar dagen geen reactie is, kun je komkommer in hun normale dieet blijven aanbieden.

Als je komkommers in je eigen tuin kweekt, overweeg dan ook om de bladeren voor je konijn te oogsten . Je kunt komkommerbladeren opnemen als een vast onderdeel van de rotatie van bladgroenten van je konijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *