Mag ik mijn konijn kool voeren?
Gezelschapskonijnen zijn over het algemeen gemakkelijk te voeren als je een beetje op de hoogte bent. Jonge konijnen van zes maanden en jonger kunnen goed gedijen met alleen timothee hooi (grashooi, haverhooi is ook prima), een paar groenten (alfalfaspruiten, andijvie, donkergroene sla, waterkers of spinazie) en onbeperkte toegang tot schoon water.
Je kunt er af en toe wat korrels bijgooien, maar het is geen must zoals timothy hooi en water. Als huisdierkonijnen ouder zijn dan 6 maanden, kunt u een beetje inventief zijn met hun maaltijden door nieuwe soorten aanvaardbare groene bladgroenten in hun dieet te introduceren.
Groene bladgroenten zijn niet zo moeilijk te herkennen als je ze in de versafdeling van de supermarkt koopt. De weelderige tinten groen gestapeld in manden zijn gemakkelijk te herkennen en je kunt er zoveel kopen als je wilt, aangezien groene bladgroenten over het algemeen goedkoper zijn in vergelijking met fruit.
Mag ik mijn konijn kool geven?
Ja. Maar zorg ervoor dat je het langzaam introduceert.
Kool is een soort groene bladgroente. Het wordt door de meeste dierwetenschappers en dierenartsen algemeen aanbevolen om in het dieet van uw konijnenras op te nemen.
Er zijn eigenaren die zeggen dat hun konijnen een opgeblazen gevoel lijken te hebben als ze ze kool voeren, maar dat hoeft geen reden tot ongerustheid te zijn, aangezien kool over het algemeen licht verteerbaar is. Of u nu groene kool, savooikool, rode kool en paksoi koopt, deze zijn gegarandeerd veilig voor het lagomorfe spijsverteringsstelsel van uw konijn.
Als je je konijn wat kool geeft, zorg er dan voor dat je het zo langzaam en zeker mogelijk introduceert. Dit is de sleutel. Geef je konijn een koolblad en kijk hoe het erop reageert. Als u uw konijn als huisdier nieuw voer introduceert, betekent dit niet per se dat ze het in eerste instantie graag zullen eten.
Het duurt even voordat sommige konijnen gewend zijn om iets nieuws te eten voordat ze er een sterke voorliefde voor ontwikkelen. Aan het eind van de dag moet het dieet van uw konijn altijd bestaan uit ongeveer 10% – 15% vers voedsel, 5% – 10% of minder konijnenkorrels en 80% hooi.
Hoewel er geen problemen zouden moeten zijn als het gaat om het voeren van kool voor huisdierenkonijnen, zijn er mensen die deze bewering betwisten door te zeggen dat kool de neiging heeft om gas te produceren in het spijsverteringskanaal van uw konijnenkonijn.
Wanneer zich gas ontwikkelt, kan dit tot 2 dingen leiden. Uw huisdierkonijn kan een opgeblazen gevoel krijgen of loopneus krijgen (konijnendiarree). Dit zou echter alleen moeten gebeuren als je konijn kool niet volledig verteert omdat het in grote hoeveelheden is gevoerd, omdat het te snel is geïntroduceerd of omdat je konijn gevoeliger is dan anderen.
Bij het verzorgen van konijnen zul je merken dat ze een natuurlijke neiging hebben om alles wat op hun gerecht wordt geserveerd af te maken. Vooral als wat op hun bord wordt geserveerd iets is dat ze lekker vinden, zullen konijnen de neiging hebben om alles te verslinden wat ze voor zich zien.
Zorg ervoor dat de hoeveelheid kool maar beperkt is tot 5 stuks bladeren of minder en dat hij het goed vindt. Als hij niet aangetrokken wordt tot het eten, forceer het dan niet, vervang zijn bord met koolbladeren door hooi en probeer het een andere keer.
Andere soorten groene bladgroenten die u naast kool aan uw konijn kunt voeren, zijn onder meer rucola, bietengranen, broccoli, koriander, dille, escarole, munt, asperges, artisjokbladeren, waterkers, raap, spruitjes en mosterdgroen om een Enkele.
Je kunt je konijnen ook wat kruiden geven, maar zorg ervoor dat je weet hoe ze erop reageren, want kruiden hebben een zeer sterke geur en smaak. Sommige konijnen kunnen kruiden met de hoogste waardering eten, terwijl er ook zijn die kruiden volledig zouden mijden vanwege de unieke geur en smaak.
Als je het dieet van je konijn wilt afronden, naast het serveren van kool en andere aanbevolen groene bladgroenten en kruiden, kun je ook fruit toevoegen en het als traktatie serveren.
Vruchten die een geweldige traktatie zijn voor uw konijn als huisdier, zijn onder meer appels of peren (zonder steel en zaden), bramen, bosbessen, aardbeien, ananas (zonder de schil), papaja, sinaasappels, banaan (slechts een klein plakje, ter grootte van een duim van een volwassene) of pruimen (zonder de pit) om er maar een paar te noemen. Fruit mag nooit meer dan 10% van het dieet uitmaken (ongeveer 1 theelepel per 2 lbs lichaamsgewicht per dag, maar niet elke dag).
Hooi vormt nog steeds een zeer belangrijk deel van hun aanbevolen dieet, zelfs als groene bladgroenten algemeen worden aanbevolen gezien de aard van hun spijsverteringsstelsel. Ongeacht of je konijn kool eet of niet, het belangrijkste om te onthouden is om je huisdier elke dag een ruime hoeveelheid vezels te geven. Dit is de reden waarom. Dus als je vraagt of het veilig is om je konijn wat kool te voeren, zou het antwoord ja zijn (5 stuks bladeren of minder), maar het is geen noodzaak in vergelijking met hooi.