Kunnen Konijnen Pompoen Eten? (Zaden, Bladeren, Puree + Stengels)

Pompoen is wetenschappelijk geclassificeerd als een vrucht die behoort tot de familie van de winterpompoen. Pompoenen zijn rijk aan water, vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Maar eten konijnen graag pompoen?

Konijnen kunnen rauw pompoenvlees en zaden eten. Het is een rijke bron van vitamine A, B, calcium, ijzer, zink, magnesium en mangaan, essentiële voedingsstoffen voor de gezondheid van een konijn. Maar het bevat meer koolhydraten en suiker dan een konijn nodig heeft, dus gematigdheid is de sleutel.

Konijnen zijn grazende dieren die voornamelijk gras en hooi eten . Te veel koolhydraten en te veel vet kunnen leiden tot obesitas, gebitsproblemen en maagproblemen. Daarom mogen konijnen niet meer dan 1-2 eetlepels pompoenvlees per 5 pond lichaamsgewicht consumeren.

Inhoud

Is het veilig voor konijnen om pompoen te eten?

Goed gerijpte pompoen is veilig voor konijnen om te eten, maar het mag alleen als een occasionele traktatie worden gegeven. Omdat pompoen in blik toegevoegde suikers, conserveermiddelen en andere chemicaliën kan bevatten, is het het beste om alleen rauwe, verse pompoen aan te bieden als je je konijn voert.

Geef je konijn niet te veel pompoen omdat het veel koolhydraten en suiker bevat. Te veel koolhydraten kan leiden tot maagklachten, diarree, winderigheid , gebitsproblemen en obesitas bij konijnen. Obesitas bij konijnen wordt in verband gebracht met onder meer zwangerschapsvergiftiging, pododermatitis, myiasis en gastro-intestinale stasis.

Zelfgekookte pompoen is oké, maar het zal niet zo verzadigend zijn voor je huisdier als het zijn knapperigheid zou hebben verloren. Gekookte en gepureerde pompoen bevat ook meer koolhydraten dan rauwe pompoen.

Pompoensnoepjes, zoals pompoentaart, pompoenkoekjes, enz. moeten strikt worden vermeden omdat ze te veel suiker en vet bevatten voor een konijn als huisdier.

Te veel pompoen kan er ook voor zorgen dat konijnen hun eetlust verliezen voor meer voedzame, caloriearme en vezelrijke voedingsmiddelen, zoals hooi en bladgroenten.

Eten konijnen graag pompoen?

Je konijn zal pompoen in welke vorm dan ook verslinden omdat het zoet is. Wilde konijnen zullen eerder aan pompoenbladeren en stengels knabbelen, maar gedomesticeerde konijnen kunnen gemakkelijk te veel eten.

Eigenaren moeten oppassen dat ze de inname van koolhydraten en suikers van hun konijn niet overdrijven. Als je je konijn vandaag een eetlepel pompoen geeft, zou dit deel moeten uitmaken van de aanbevolen hoeveelheid fruit en zetmeelrijke groente die je konijn per week mag eten.

Voordelen van pompoen voor konijnen

Pompoen is een aanvaardbare voedingsbron voor konijnen. Het dieet van uw konijn moet echter voornamelijk uit hooi bestaan. Wilde konijnen hebben een dieet dat rijk is aan vezels en weinig calorieën, koolhydraten en vetten, omdat ze zich voornamelijk voeden met gras, onkruid en twijgen.

Konijnen hebben ook wat toegevoegde eiwitten, vitamines en mineralen uit bladgroenten, groenten en fruit nodig voor hun groei en ontwikkeling. Pompoen is een uitstekende bron van:

  • Water . Pompoen bestaat voor 94% uit water, wat helpt bij de spijsvertering, stoelgang en bij het voorkomen van uitdroging en oververhitting.
  • Vitamine A. Konijnen hebben vitamine A nodig voor een gezonde vacht en gezichtsvermogen en voor het goed functioneren van het hart, de longen en de nieren.
  • Vitamine K. Verbetert de doorbloeding, verlaagt het risico op bloedstolsels en verbetert de gezondheid van de botten.
  • Foliumzuur . Verhoogt de immuniteit en verbetert de productie van rode bloedcellen.
  • Zink . Essentieel voor verschillende stofwisselingsprocessen, waaronder eiwitsynthese, die ook de vachtgezondheid en wondgenezing verbetert.
  • Fosfor en Calcium . Werk hand in hand om botten gezond te houden.
  • Kalium en Magnesium. Deze helpen konijnen hun spieren te ontspannen en beter te slapen. Ze zijn ook goed voor het hart.
  • Mangaan . Vereist voor een optimale stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten.

De volgende tabel geeft je de calorieën en voedingsstoffen in 100 g rauwe pompoen:

Voedingsstoffen in Pompoen, RawHoeveelheid per 100g
Energie109 kJ (26 kcal)
Koolhydraten6.5 gram
Suikers2,76 gram
Voedingsvezels0,5 gram
Vet0,1 gram
Eiwit1 gram
Vitamine A426 g
Thiamine0,05 mg
Riboflavine (B2)0,11 mg
Niacine (B3)0,6 mg
Pantotheenzuur (B5)0,298 mg
Vitamine B60,061 mg
Foliumzuur (B9)16 g
Vitamine C9 mg
Vitamine E0,44 mg
Vitamine K1.1 g
Calcium21 mg
Ijzer0,8 mg
Magnesium12 mg
Mangaan0,125 mg
Fosfor44 mg
Potassium340 mg
Zink0,32 mg

Hoeveel pompoen mag een konijn eten?

Als vuistregel geldt dat konijnen slechts 2-3 keer per week 2 eetlepels rauw pompoenvlees per 5 pond lichaamsgewicht mogen krijgen.

Jonge konijnen met spijsverteringsstelsel die nog niet gewend zijn aan pompoen, mogen 2-3 keer per week niet meer dan 1 eetlepel pompoen krijgen.

De volgende tabel laat zien hoeveel pompoen een konijn per week kan eten, afhankelijk van zijn ras en gewicht:

Rabbit BreedGemiddeld volwassen gewicht, lbHoeveelheid Pompoen in eetlepels, per week
Lionhead rabbit3.751.5
Vlaamse reus3.51.4
Holland lop3.51.4
Nederlandse dwerg2.51.0
continentale reus187.2
Hollands konijn41.6
Mini Rex4.51.8
Franse hangoor145.6
Pools konijn2+0.8
Amerikaans konijn10+4.0
Californisch konijn10+4.0
Beveren rabbit124.8
Engelse lop124.8

Mogen konijnen pompoenpitten eten?

Pompoenpitten, ook wel pepita’s genoemd, behoren tot de weinige zaden die konijnen veilig kunnen consumeren. Konijnen kunnen echter alleen af ​​en toe van rauwe pompoenpitten genieten.

Pompoenpitten zijn voedzaam, omdat ze zijn verpakt in vitamine A, vitamine B-complex, calcium, ijzer, zink, koper, mangaan en kalium. Ze bevatten echter veel vetzuren, die niet geschikt zijn voor konijnen als ze dagelijks worden gegeven.

Konijnen hebben een veel gevoeliger spijsverteringskanaal dan mensen. Daarom missen ze het vermogen om vetten goed te verteren. Te veel vet kan ook de spijsvertering en de juiste beweeglijkheid van het maagdarmkanaal verstoren. Overtollig vet kan zich ook ophopen in de slagaders en de lever, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties.

Gewichtstoename en obesitas zijn veelvoorkomende problemen die samenhangen met een dieet dat rijk is aan vet voedsel, zoals noten en zaden.

Een ander probleem met pompoenpitten is dat konijnen erin kunnen stikken. Zaden kunnen ook gemakkelijk vast komen te zitten in hun tanden. Daarom, als je je konijn nog nooit pompoenpitten hebt gegeven, let dan goed op hoe het zich gedraagt ​​na het eten.

Je kunt een snufje gemalen pompoenpitten toevoegen aan het voer van je konijn om het risico op verstikking te voorkomen, maar wees voorzichtig, want het kan veel vet toevoegen aan het dieet van je konijn.

Gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een rijke bron van zink. Zink speelt een vitale rol in veel stofwisselingsprocessen, zoals wondgenezing, gezond immuunsysteem, groei en ontwikkeling, DNA-synthese en eiwitsynthese. Zink is ook nodig voor een gezonde huid en vacht bij konijnen.

Omdat konijnen niet in staat zijn om zink op te slaan, moeten ze elke dag zink uit de voeding krijgen.

Een gebrek aan zink in de voeding kan leiden tot slechte groei en ontwikkeling, spijsverteringsproblemen, reproductieve problemen, slechte eetlust, depressie en een zwak immuunsysteem. Volgens de Journal of Animal Science groeiden konijnen die een zinkarm dieet kregen niet alleen slecht, ze hadden ook huidlaesies, alopecia en Pasteurella-infecties.

Houd er rekening mee dat pompoenpitten niet als aanvullende voedselbron mogen worden gebruikt als uw konijn een zinktekort heeft. Praat met uw dierenarts over het creëren van een uitgebalanceerd dieet voor uw konijn dat veel zink bevat.

Pompoenpitten zijn ook een geweldige bron van eiwitten, die konijnen nodig hebben voor een goede groei en ontwikkeling.

Kunnen konijnen pompoenschil eten?

Konijnen kunnen pompoenhuid eten. Pompoenhuid is zelfs een rijkere bron van voedingsstoffen voor konijnen dan het vlees zelf.

Pompoenschil heeft meer vezels en minder koolhydraten dan pompoenvlees. Zorg er wel voor dat je de pompoen wast om alle kunstmest en pesticiden te verwijderen.

Kunnen konijnen pompoenbladeren, stengels en bloemen eten?

Konijnen kunnen aan pompoenbladeren en stengels knabbelen, maar het is het beste om ze te vermijden. Pompoenbladeren en stengels zijn rijk aan calcium. Bij konijnen wordt bijna al het calcium dat uit voedsel wordt verkregen, door het lichaam opgenomen.

Overtollig calcium wordt in de blaas vastgehouden in de vorm van kristallen, wat resulteert in dikke, zanderige of pasta-achtige urine of slib . Het veroorzaakt ook een ontsteking van de blaaswand. Deze kristallen condenseren en vormen stenen in de nieren, blaas, urineleiders en urethra.

Konijnen kunnen pompoenbloemen veilig eten, zolang ze vrij zijn van schadelijke chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest.

Pompoen wordt als gezond en voedzaam voor konijnen beschouwd, zolang het met mate wordt aangeboden. Pompoenpitten bevatten veel vetten en kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Misschien heb je meer geluk door de zaden te malen en ze in zeer kleine hoeveelheden op te nemen in het dieet van je konijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *