kunnen konijnen druiven eten

Kunnen konijnen druiven eten – voor- en nadelen van druiven voor konijnen?

Mogen konijnen druiven eten?

Volwassen konijnen kunnen heel af en toe een of twee druiven eten als traktatie.

Druiven bevatten kleine hoeveelheden vezels en vitamines die goed zijn voor konijnen, maar ook grote hoeveelheden water en suiker die spijsverteringsproblemen en obesitas kunnen veroorzaken.

Laten we de voedingswaarde van druiven voor konijnen eens nader bekijken. 

Inhoud

Konijnen en druiven

Je moet weten, kunnen konijnen druiven eten? Ze houden immers van plantaardig voedsel. Konijnen hebben echter een echt gespecialiseerd spijsverteringsstelsel. Je wilt dus geen fout maken.

En konijnen zijn zo schattig, je wilt ze gewoon alles geven wat hun hartje begeert, toch? Zo denk ik in ieder geval over mijn kleine konijntje.

Dus laten we eens kijken naar konijnenvoer en fruit en kijken of het echt veilig is om je huisdier druiven te geven.

Konijnengeschiedenis

Voordat we dieper ingaan op de vraag “kunnen konijnen druiven eten”, laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van het konijn.

Wilde konijnen, van de orde Lagomorpha, evolueerden op het Iberisch schiereiland en verspreidden zich naar andere regio’s van de Middellandse Zee. Nu zijn ze over de hele wereld te vinden.

Konijnen werden overal verspreid als een kant-en-klare eiwitbron voor zeilers. Ze werden eerst gehouden door de Feniciërs en de Romeinen. Later werden ze opgejaagd door Europeanen en gefokt door 16e-eeuwse monniken voor vlees.

Het Europese konijn was de enige soort die zwichtte voor domesticatie; alle laboratoriumkonijnen en gezelschapsdieren stammen af ​​van dit konijn.

Onderzoek naar konijnen

Veel van het onderzoek naar konijnendieet werd gedaan om het dier gezond te houden binnen de context van laboratoriumomgevingen, waar het populaire proefdieren waren, of als voedsel.

Maar door dit onderzoek weten we veel over hoe we konijnen als huisdier goed kunnen verzorgen.

Tegenwoordig kun je veel verschillende rassen en soorten tamme konijnen vinden. Kunnen konijnen druiven eten als onderdeel van hun natuurlijke dieet?

Wat is een natuurlijk konijnendieet?

Konijnen zijn van nature herbivoor, met diëten die groenten, fruit, granen, planten en grassen bevatten.

Hun energiebehoefte is gekoppeld aan de temperatuur. Dit betekent dat de hoeveelheid voedsel die ze tot zich nemen afhankelijk is van hun omgeving. Hun levensfase is ook een factor. Opgroeiende konijnen hebben meer nodig, en dat geldt ook voor vrouwtjes, of doet dat tijdens de zwangerschap.

In het wild eten konijnen verschillende grassen die helpen om de darm in balans te houden, de tandgezondheid te behouden, voeding te geven en hun natuurlijke kauwdrang te bevredigen.

Voor tamme konijnen vervult grashooi deze functies. De House Rabbit Society beveelt aan dat het juiste dieet van een huisdierkonijn voor 80 procent uit grashooi bestaat.

Bovendien hebben konijnen eiwitten, vezels en aminozuren nodig, zoals arginine, lysine en fenylalanine. Ze vereisen ook uitgebalanceerde hoeveelheden mineralen zoals calcium, kalium en natrium, plus vitamines zoals A, D, E, K, C en B.

Waar vind je deze voedingsstoffen?

Ze kunnen deze meestal krijgen van een dieet van in de handel verkrijgbare konijnenvoerpellets, aangevuld met verse groenten.

Dierenartsen en konijnenexperts raden aan om 80 procent hooi, 20 procent vezelrijke pellets, 5-15 procent groene groenten (een gevarieerde variëteit is het beste) en 0-5 procent traktaties te voeren.

Traktaties zijn onder andere suikerachtig fruit, zoals druiven. Dus konijnen cam eten druiven als een occasionele luxe!

Wat zijn druiven?

Kortom, druiven zijn bessen die aan een wijnstok groeien. Ze zitten vol met fytonutriënten, die goed zijn voor degenen die plantaardig voedsel eten, en antioxidanten.

Druiven zijn ook een goede bron van vitamine K, koper, vezels en B-vitamines. Ze hebben polyfenolen, die goed zijn voor de gezondheid van het hart.

Als je het meeste uit druiven wilt halen, zijn de zaden en de schil het meest voedzaam.

Jaarlijks wordt er wereldwijd meer dan 72 miljoen ton druiven verbouwd, maar slechts ongeveer 12 procent is tafeldruiven. De rest wordt omgezet in wijn.

Druiven zijn er in de kleuren rood, zwart, paars, blauw, groen, roze en geel. U vindt er ook selectief gekweekte nieuwe druivenrassen. Deze omvatten suikerspindruiven van het bedrijf International Fruit Genetics in Californië, die vaak seizoensgebonden verschijnen.

druiven voor konijn

Zijn druiven goed voor konijnen?

We weten dus dat konijnen druiven kunnen eten. Maar zijn ze eigenlijk wel goed voor onze konijntjes? Druiven bevatten enkele belangrijke voedingsstoffen die konijnen nodig hebben, zoals B-vitamines, vezels en vitamine K.

Ze bevatten echter ook veel water en suiker, wat tot problemen kan leiden voor konijnen.

Konijnen houden van zoete lekkernijen, maar net als mensen mogen ze er niet te veel van hebben! Ze zullen ze eten in plaats van hun meer gezonde opties.

Geef ze niet meer dan 1-2 ons per 6 pond van het gewicht van uw konijn. Dat betekent slechts 1-2 druiven voor een groter konijn!

Konijnen kunnen ook druivenpitten, bladeren en stengels eten.

Zijn druiven slecht voor konijnen?

Als ze te vaak te veel eten, kunnen druiven inderdaad slecht zijn voor konijnen. Druiven bevatten koolhydraten en veel suiker, wat kan leiden tot obesitas.

En omdat konijnen ze zo lekker vinden, kunnen ze hun normale voedsel negeren en gewoon druiven eten die je ze geeft.

Ze kunnen ook darmproblemen vertonen en diarree, een opgeblazen gevoel en verstoring van hun natuurlijke spijsvertering krijgen. Te veel hiervan kan leiden tot ernstigere problemen, zoals uitdroging of leverfalen.

Een van de meest zorgwekkende omstandigheden voor een konijnenbezitter is stasis van het maagdarmkanaal, wat dodelijk kan zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld, dus kijken naar wat een konijn eet, is erg belangrijk.

Hoe zit het met baby konijnen?

Alles is tot nu toe van toepassing geweest op volwassen konijnen. Dus, kunnen konijnen druiven eten als ze baby’s zijn?

Babykonijnen mogen geen druiven hebben. Wacht tot een konijn minstens een jaar oud is voordat je fruit gaat voeren.

De House Rabbit Society zegt dat dit komt omdat konijnen moeten wennen aan hun volwassen dieet van hooi, pellets en groenten, en het toevoegen van fruit kan in het begin te veel zijn voor hun spijsvertering.

Niet al het fruit is goed fruit

Onthoud ook dat druiven onder verschillende omstandigheden worden geteeld, en sommige zullen op conventionele manieren zijn geteeld met toevoeging van pesticiden en andere chemicaliën.

Dus als je druiven aan je broodje voert, zorg er dan voor dat je ze grondig wast om eventuele gifstoffen te verwijderen.

Misschien wilt u in plaats daarvan biologisch fruit kopen om de veiligheid te garanderen.

Welke vruchten kunnen konijnen eten?

Mogen konijnen druiven als traktatie eten? Konijnen zijn dol op hun fruit, dus je zult je lagomorph-liefdes zeker eens in de zoveel tijd willen trakteren.

Vergeet niet om je aan kleine hoeveelheden te houden als occasionele traktaties.

Konijnen kunnen matige hoeveelheden hiervan hebben:

 • Appels (zonder zaden)
 • Abrikozen (alleen fruit)
 • Bramen
 • Bosbessen
 • Kersen (zonder steel)
 • Meloenen
 • Sinaasappels (zonder schil)
 • Papaja’s
 • Perziken
 • Peren
 • Ananas
 • Pruimen (zonder pit)
 • Frambozen
 • Aardbeien
 • Tomaten (geen bladeren)

Bananen en druiven mogen slechts met mate worden gevoerd.

Hoe zit het met groen?

Over het algemeen zijn bladgroenten goed – romaine sla is een uitstekende optie.

Boerenkool is een beetje controversieel, maar ik kan je vertellen dat het verwijderen van boerenkool uit het dieet van mijn konijn, op aanbeveling van een dierenarts, hielp bij het oplossen van haar poepbodemproblemen.

Spinazie is een ander veilig bladgroen voor je konijn.

Beperk groenten die gas veroorzaken, zoals broccoli en rode biet, tot een minimum.

Welke vrucht is giftig voor konijnen?

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je je konijn absoluut niet moet geven, omdat ze gewoon niet veilig zijn. Deze omvatten zowel groenten als fruit.

 • Avocado
 • Kool
 • Lichtgekleurde sla (zoals ijsberg)
 • uien
 • Pastinaak
 • Aardappelen
 • Rabarber
 • Spinazie

U moet ook weten dat wortelen ook een hoog suikergehalte hebben en ook slechts af en toe mogen worden gevoerd.

Vermijd granen en noten en junkfood. Konijnen kunnen geen dierlijke producten zoals vlees en eieren of zuivelproducten verteren.

konijn eet druiven

Houden konijnen van druiven?

Konijnen zijn absoluut dol op zoetigheid. Dus het antwoord is ja, konijnen houden van fruit. Net als mensen reageren ze op een positieve manier op de suiker en koolhydraten.

Ze vinden het zelfs zo lekker dat ze alles opeten wat ze maar kunnen krijgen.

Dit kan betekenen dat ze niet genoeg krijgen van de meer uitgebalanceerde voeding die ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.

Ze hebben hooi nodig voor de spijsvertering en het korrelvoer dat u in kleine, gecontroleerde hoeveelheden geeft, helpt hen een complete, uitgebalanceerde voeding te geven.

Daarom is het zo belangrijk voor u om te beperken hoeveel fruit ze krijgen. Een kleine hoeveelheid één of twee keer per week is waarschijnlijk voldoende!

Mogen konijnen druiven eten?

Het antwoord is ja, volwassen konijnen kunnen druiven eten. Maar alleen met mate! Als je konijn van druiven houdt, is het oké om een ​​of twee keer per week een klein beetje te geven.

We weten dat je je konijn alles wilt geven wat haar hartje begeert, omdat ze zo schattig en lief is. Je konijn zal waarschijnlijk dol zijn op druiven als afleiding.

Moet je je konijn druiven voeren?

Nou, ze bevatten veel koolhydraten, calorieën en suiker, wat niet zo goed is voor je konijn. Dus voer zo min mogelijk fruittraktaties zoals druiven, zodat je zijn gezondheid niet in gevaar brengt.

We raden aan om grote druiven doormidden of in plakjes te snijden, zodat je konijn niet teveel tegelijk binnenkrijgt.

Vergeet niet om fruit van welke aard dan ook tot minder dan 5 procent van het dieet van uw konijn te houden. En vergeet ze niet grondig te wassen!

Houdt je konijn van druiven? Vertel het ons in de reacties hieronder!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.