Kunnen konijnen als huisdier buiten leven? – hoe u uw konijntje veilig buiten kunt houden in zomer en winter

Konijnen hebben veel zorg en zeer specifieke leefomstandigheden nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit maakt het een beetje lastig om ze buiten te houden. Dit is wat u moet weten:

Inhoud

Kunnen konijnen als huisdier in de winter buiten leven?

Ja, dat kunnen ze. Konijnen hebben aanpassingen die hen helpen de kou te overleven, zoals dikke bontjassen en pelskussens op hun poten.

Kunnen konijnen buiten gehouden worden?

Als je je konijn buiten houdt, moet je rekening houden met deze gevaren:

  1. Roofdieren – konijntjes zijn niet zo goed in het beschermen van zichzelf tegen roofdieren als hun wilde voorouders. Konijnen zijn prooidieren en lopen het risico te worden aangevallen door katten, honden, wasberen, haviken of vossen.
  2. Ontsnappen – konijnen houden van graven. Dus als het huis van je konijn op aarde of gras staat en niet rondom en onder de grond is omgeven met gaas, kan hij of zij ontsnappen.
  3. Vegetatie die giftig voor ze is – als ze vrij rondlopen in een tuin of in een ren die op vegetatie is, zullen konijnen zeker grazen op wat ze daar ook vinden. Kijk hier voor een lijst van planten die giftig zijn voor konijnen .
  4. Het weer – er kunnen speciale voorzieningen en structurele toevoegingen aan het verblijf van uw konijn moeten worden gedaan om ervoor te zorgen dat het tegen de elementen wordt beschermd. Konijnen kunnen niet goed tegen extreme temperaturen of nat weer.
  5. Eenzaamheid – buitenkonijnen krijgen vaak niet zoveel sociale interactie als binnenkonijnen, vooral als ze geen konijnenmaatje hebben.

Hoewel veel dierenorganisaties en experts zijn begonnen te pleiten voor het houden van konijnen als huisdier; ze buiten houden is niet onmogelijk of ongehoord. Er zijn risico’s aan verbonden, maar als u ze zorgvuldig vermijdt, kunt u dat doen.

Je moet daarbij heel voorzichtig en ijverig zijn. Je moet ervoor zorgen dat je konijn in de juiste behuizing zit, de juiste omstandigheden heeft en genoeg manieren heeft om zijn lichaamstemperatuur te regelen als het te koud of te warm is.

Zorg ervoor dat je konijnen voldoende ruimte hebben in hun hok

Hoe je je konijn gelukkig en veilig buiten kunt houden

Zorg voor het volgende om je broodje buiten gelukkig en gezond te houden:

  1. Een ruime leefruimte – Konijnen zijn erg actief en hebben veel ruimte nodig. Zorg ervoor dat uw konijnen comfortabel op hun achterpoten kunnen staan, gestrekt in hun hok , rond kunnen rennen en ten minste drie volle sprongen kunnen maken.
  2. Ruimte voor beweging die minstens drie keer groter is dan hun hok – Het wordt niet aanbevolen om ze vrij in uw tuin te laten rondlopen. Konijnen knabbelen vrijwel alles wat op hun pad komt, wat betekent dat ze planten kunnen verteren die voor hen giftig zijn.De lijst hiervan is vrij lang, maar als je je tuin konijn-proof wilt maken, vermijd dan het planten van geranium, narcissen, aloë, hemlock en vrijwel alle planten die uit bollen groeien. Let op, deze lijst is niet uitputtend. Lees hier meer informatie over welk voer giftig is voor konijnen .
  3. Veiligheid tegen roofdieren – Konijnen kunnen doodgaan van schrik. Dus als uw kat of hond besluit om een ​​beetje in de tuin te spelen, kan uw konijn puur bij het zien ervan sterven.En denk aan andere dieren die ook in uw tuin kunnen komen; komt de kat van de buren bijvoorbeeld af en toe op bezoek? Zijn er vossen in uw omgeving en zo ja, is het zeker dat ze er niet in kunnen?Bovendien, is er een manier voor je konijn om te ontsnappen en naar de achtertuin van je buren te gaan?
  4. Houd hun huis droog, goed geventileerd maar nooit tochtig – Misschien wilt u dakpanelen installeren of een zeildoek gebruiken om hun huis te beschermen tegen sneeuw en regen en in de zomer schaduw te bieden. Vocht kan uw konijnen ziek maken en leiden tot insectenplagen.Ervoor zorgen dat hun huis niet direct op aarde of gras staat en iets boven het maaiveld ligt, kan ook een goede manier zijn om hun huis te beschermen.Als je een bijgebouw, schuur of garage in je tuin hebt, die voor niets anders wordt gebruikt, kan dit het beste konijnenhuis zijn. Als je dat doet, zorg er dan voor dat er geen elektrische bedrading of voertuigen in zijn opgeslagen. Konijnen kunnen op elektrische kabels kauwen of brandstofdampen inademen, wat dodelijk kan zijn.
  5. Gezelschap en entertainment – konijntjes zijn zeer sociale, intelligente en leergierige wezens. Buiten gehouden konijnen krijgen vaak minder menselijk contact dan binnenkonijnen. Het is goed om meer dan één konijn te hebben zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden, maar het is ook goed om tijd door te brengen met je konijntjes. Wat je ook doet, laat ze niet eenzaam zijn.Daarnaast kan het heel leuk voor ze zijn om tunnels of hutten te bouwen waar ze doorheen kunnen rennen, verschillende soorten speelgoed te voorzien en creatiever met hun hooiberg om te gaan , bijv. hangende voerbakken , bekerdoolhofvoeders .
De beste tijd om je konijn voor het eerst mee naar buiten te nemen is bij zacht weer

Wanneer mogen babykonijnen naar buiten?

Verschillende konijnenbezitters en fokkers raden verschillende leeftijden aan. We hebben mensen zien zeggen dat ze hun babykonijn na twee weken naar buiten lieten, terwijl anderen drie maanden zeiden.

Het enige wat ze allemaal overheerst, is de manier waarop ze hun jonge konijnen naar buiten brengen.

Ten eerste heb je nog steeds een ren of een hok nodig , waar je konijn veilig opgesloten zit en voldoende ruimte heeft om rond te dwalen. Ten tweede, laat het konijn geleidelijk naar buiten komen, begin met korte sessies van 10 tot 15 minuten.

Sommige konijnenfokkers raden aan dat als je knot nog nooit vers gras heeft gehad, je misschien een paar messen naar je konijn wilt brengen voordat je hem naar buiten laat. Op die manier zou hij minder snel van gras smullen als hij het voor de eerste keer ziet. Zoals met alle dingen, moeten konijnen voorzichtig kennismaken met nieuw voedsel, omdat te veel tegelijk eten buikproblemen kan veroorzaken.

De beste tijd van het jaar voor een konijn om voor het eerst naar buiten te gaan, is de lente, wanneer de temperaturen milder zijn en meer lijken op die binnen dan in de zomer of in de diepte van de winter.

En vergeet niet altijd voldoende hooi mee te geven!

Welke temperatuur is te koud voor konijnen?

Alles onder de 10 graden zal je konijn waarschijnlijk doen verlangen naar de warmte van wat extra beddengoed. Ze kunnen ook kouder aan dan dat, maar als je konijn ouder is, kan hij of zij last hebben van pijnlijke artritis en moet hij warm en droog worden gehouden.

Als de temperatuur tot nul daalt, is het misschien het beste om je konijnen naar binnen te verplaatsen of naar een schuur. Als je ervoor kiest om ze buiten te laten, doe dan extra moeite om ervoor te zorgen dat hun huis goed beschermd is tegen vocht, wind en water en dat ze genoeg manieren hebben om warm te blijven.

Hoe houd je je konijn warm in de winter?

Kijk naar het hok van je konijn, weg van de heersende wind en regen. Door een schuin dak te installeren, wordt het regenwater beter afgevoerd. Zorg ervoor dat het huis van je konijn voldoende van de grond is om het droog te houden.

Om het hok ’s nachts te beschermen, moet een weerbestendige hoes worden gebruikt. Zorg ervoor dat u een klein gedeelte onbedekt laat voor ventilatie.

Plaats overdag een doorzichtige hoes over alles behalve de voorkant van de schuur, op voorwaarde dat deze niet is gericht op de wind en regen.

Zorg voor veel extra beddengoed, dit kan stro of hooi zijn, stofvrij, bovenop lagen krantenpapier om het vocht buiten te houden. Geef ze geen dekens, daar kunnen ze op kauwen.

Controleer het hok van uw konijn regelmatig op lekkage of vocht en grijp in als u iets ziet. Houd er rekening mee dat nat beddengoed ’s nachts kan bevriezen. Vochtig hooi of stro kan je konijn ziek maken.

Je kunt ook magnetronbestendige warmtekussens kopen die speciaal zijn gemaakt om konijnen in de winter wormen te houden en ze onder hopen hooi of stro te leggen.

Als je konijn zich in een bijgebouw, garage of schuur bevindt en je besluit een verwarming te gebruiken om de ruimte te verwarmen, zorg er dan voor dat je konijnen uit de buurt van de kabels zijn en niet kunnen verbranden of oververhitten.

Geef je konijn voldoende hooi

Kunnen konijnen het hele jaar buiten leven?

Ja, dat kunnen ze. In feite krijgen buitenkonijnen in de winter een dikkere vacht en in de zomer vervellen ze om hun vacht dunner te maken.

Houd er echter rekening mee dat ze niet goed tegen extreme temperaturen kunnen.

U moet ervoor zorgen dat hun huis goed is uitgerust voor de koude maanden van de winter door voldoende beschutting te bieden en voldoende manieren om warm te blijven.

Hoe warm is te warm voor een konijn?

De beste temperatuur voor konijnen ligt tussen de 10 en 21 graden Celsius. Als het kouder of heter is, kan je broodje het moeilijk hebben.

Konijnen zweten door hun oren en dat is hun enige manier om hun lichaamstemperatuur in de zomer te reguleren, dus je moet ervoor zorgen dat je konijn voldoende manieren heeft om koel te blijven.

Je moet je konijn helpen koel te blijven in de zomer

Hoe buitenkonijnen koel houden in de zomer?

Houd je broodjes uit de buurt van de zon. Plaats het hok in de schaduw en plaats een keramische tegel of een ander koel materiaal erin om op te liggen.

Als je konijn het te warm heeft, kun je wat koud water op zijn oren spuiten uit een zeer fijne dispenser of er een natte handdoek tegen wrijven.

Zorg ervoor dat hij of zij altijd voldoende vers water heeft en geef hem meer groenten, want deze zijn rijk aan water en helpen uitdroging te voorkomen.

Op de heetste dagen kun je ijsblokjes in een schaal in hun hok plaatsen en flessen bevroren water in een handdoek gewikkeld.

Je kunt ook het grootste deel van het hok afdekken met een zeildoek of een andere waterdichte hoes en er een stroom koud water op richten met een slang of sproeier. Het dekzeil laat het water eenvoudig naar beneden glijden en beschermt het hok tegen nat worden. Hierdoor zal het hok van je konijn afkoelen.

Hoe weet ik of mijn konijn het te warm of te koud heeft?

Een konijn dat het te warm heeft, heeft waarschijnlijk erg hete oren en roodheid aan de binnenkant van de oren. Hij of zij kan ook lijken te hijgen en traag en lethargisch te zijn.

Een konijn dat het te koud heeft, heeft waarschijnlijk koude oren. Hij of zij kan pluizen en op zijn poten gaan liggen in plaats van uit te spreiden.

Een binnenkonijn naar buiten verplaatsen

Voor een minder stressvolle overgang, overweeg om je konijn naar buiten te verplaatsen in de mildere lentedagen, wanneer het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten niet te groot is.

Zorg ervoor dat je konijn het warm heeft door extra hooi in zijn hok te leggen waar hij zich lekker in kan nestelen, en bedek het hok met een deken of een zeildoek.

Buitenkonijntjes reguleren hun lichaamswarmte door een dikke vacht te laten groeien voor de winter en te ruien als voorbereiding op de hete maanden van de zomer. Een konijn als huisdier dat zijn leven binnenshuis heeft doorgebracht, zal dat niet hebben gedaan omdat de binnentemperatuur vrij constant is.

Evenzo, als je je konijn af en toe mee naar buiten neemt, zal het niet genoeg tijd hebben om de dikte van zijn vacht te regelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *