|

Hoe twee of meerdere konijnen bij elkaar te houden?

Konijnen zijn intelligente, sociale dieren die goede huisdieren zijn . Door behoefte aan gezelschap kan een op zichzelf staand konijn eenzaamheid en gezondheidsproblemen ervaren. Een eenzaam konijn kan teruggetrokken of depressief worden. Gedragsproblemen, zoals agressie en bijten, zijn ook mogelijk.

Konijnen moeten altijd in paren leven, omdat ze gestrest of ziek kunnen worden als ze alleen worden gehouden. Het zijn sociale dieren die het gezelschap van andere konijnen nodig hebben. Een mannetje en een vrouwtje is de beste combinatie. Zorg ervoor dat ze gesteriliseerd en gecastreerd zijn voordat je ze introduceert.

Er is geen garantie dat twee konijnen met elkaar kunnen opschieten. Als je ze echter langzaam en voorzichtig introduceert, moeten ze een hechte band vormen. We zullen nauwkeurig kijken naar de beste konijnencombinaties en wat u kunt doen om een ​​paar konijnen een uitstekende kans te geven om levenslange metgezellen te worden.

Inhoud

Moeten konijnen samenleven?

Gedomesticeerde konijnen stammen af ​​van Europese wilde konijnen. Het zijn van nature sociale dieren die zelden alleen in het wild leven.

Volgens onderzoek van de Universiteit van Rochester leven wilde konijnen in complexe sociale structuren die uit vele individuen bestaan. Elke groep heeft typisch een dominant mannetje en andere ondergeschikte mannetjes en vrouwtjes.

Konijnen zijn het gelukkigst als ze samenleven met een of meer andere konijnen. Ze vormen sterke banden , tot het punt dat ze onafscheidelijk zijn. Gebonden konijnen eten, spelen, knuffelen, verzorgen en slapen samen.

Een gedomesticeerd konijn dat alleen wordt gehouden, kan eenzaam en depressief worden . Ze zijn niet bedoeld om alleen te leven, zonder het gezelschap van andere konijnen. Dit kan de volgende problemen veroorzaken:

 • Weigering om te eten of te drinken, wat leidt tot ziekte
 • Word lusteloos en verstop je de hele dag in hun kooi
 • Destructief gedrag, zoals graven en knagen aan meubels
 • Word agressief tegen de eigenaar
 • Over-groom of krab tot zich kale plekken vormen

Tenzij je elke dag vele uren kunt besteden aan een-op-een interactie met je konijn, moet je altijd twee konijnen adopteren.

Wat is het beste konijnenpaar?

Konijnen hebben allemaal individuele persoonlijkheden. Er is nooit een garantie dat twee konijnen met elkaar overweg kunnen.

Of twee konijnen gelukkig naast elkaar kunnen bestaan, hangt grotendeels af van hun temperament. Als ze allebei te dominant zijn, zullen ze waarschijnlijk met elkaar vechten . Het geslacht van de konijnen kan een belangrijke factor zijn.

Kunnen doe- en bok-konijnen samenleven?

Mannelijke konijnen worden bokken genoemd en vrouwelijke konijnen worden doet genoemd. Hoewel ze er misschien hetzelfde uitzien, kunnen hun persoonlijkheden vaak heel anders zijn.

Dit is een goede zaak omdat hun persoonlijkheden elkaar vaak aanvullen. Een vrouwtjeskonijn zal bijvoorbeeld zelden territoriaal zijn rond een mannetje.

Een hinde en een bok is de beste combinatie van konijnen en heeft de grootste kans op succes. Dit komt vooral omdat konijnen in het wild de neiging hebben om in koppels van hinden en reeën te leven. Ze kunnen levenslang in dezelfde band blijven.

Het is van cruciaal belang dat beide konijnen vóór een ontmoeting worden gesteriliseerd en gecastreerd. Konijnen planten zich snel voort of ontwikkelen reproductieve kankers als ze niet worden gecastreerd.

Kunnen twee vrouwelijke konijnen samenleven?

Er is een grotere kans dat twee vrouwelijke konijnen zullen vechten in vergelijking met reeën-paren. Maar zolang ze langzaam worden geïntroduceerd, zouden ze prima met elkaar overweg moeten kunnen.

Voor de beste kans op succes moeten beide uit hetzelfde nest komen. Zusters uit hetzelfde nest kunnen het vaak buitengewoon goed met elkaar vinden. Als de twee konijnen vreemden zijn, moeten ze worden gesteriliseerd voordat ze worden geïntroduceerd. Ongesteriliseerde vrouwtjes kunnen territoriaal zijn, dus er is een grotere kans om te vechten.

Het is mogelijk om twee drachtige konijnen bij elkaar te houden, zolang je maar genoeg ruimte hebt. Moeders moeten echter een band met elkaar hebben voordat ze zwanger worden.

Kunnen twee mannelijke konijnen samenleven?

Twee mannelijke konijnen kunnen samen goed overweg, maar dit is meestal de minst succesvolle paring. Om een ​​man-man-paar te laten werken, moet het ene konijn veel onderdaniger zijn dan het andere. Ze moeten ook gecastreerd worden. Gecastreerde mannetjes zijn doorgaans rustiger en kunnen beter met elkaar overweg.

Twee mannelijke konijnen uit hetzelfde nest hebben de meeste kans om met elkaar om te gaan. Ze moeten worden gecastreerd om te voorkomen dat hormonen hun relatie schaden. Houd nooit twee ongecastreerde mannelijke konijnen bij elkaar, ook niet als het broers zijn. Ze zullen vechten tot het punt dat ze letsel veroorzaken.

Wat is de beste leeftijd om konijnen te introduceren?

Dus een hinde en een bok vormen de beste combinatie, maar leeftijd is ook belangrijk. Laten we eens kijken of je twee baby’s, twee volwassenen of een van elk moet krijgen.

Twee baby konijnen

Babykonijnen of kittens kunnen het vaak goed met elkaar vinden. Voordat ze 3 of 4 maanden oud zijn, vechten ze bijna nooit.

Dit geldt vooral als de konijnen deel uitmaken van hetzelfde nest. Broers en zussen hebben vaak een hechte band als baby. Op de lange termijn lukt het echter niet altijd om broer en zus konijnen bij elkaar te houden.

Zodra de konijnen geslachtsrijp zijn, verandert hun persoonlijkheid. Ze zullen verschillend van elkaar ruiken. Konijnen die ooit goed met elkaar konden opschieten, kunnen gaan vechten of helemaal uitvallen als ze volwassen zijn. Dit kan soms voorkomen worden als u uw babykonijn(en) laat steriliseren of castreren.

Mannetjes kunnen worden gecastreerd als ze testikels hebben, wat meestal na ongeveer 10-12 weken gebeurt. Vrouwtjes kunnen worden gesteriliseerd zodra ze geslachtsrijp zijn, wat gebeurt als ze ongeveer 4-6 maanden oud zijn.

Eén volwassen konijn en één babykonijn

Een babykonijn voorstellen aan een volwassene is meestal geen goed idee. Het kan soms werken, maar deze koppeling brengt een hoog risico met zich mee.

Volwassen konijnen hebben zelden een goede band met baby’s. Ze zijn meestal dominanter en kunnen jongere konijnen pesten. Om nog maar te zwijgen over het feit dat jonge konijnen veel meer energie hebben en dit kan vermoeiend zijn voor volwassenen.

Zelfs als het volwassen konijn een band met de baby heeft, kan deze band breken wanneer de baby geslachtsrijp wordt. De persoonlijkheden van konijnen zijn tot nu toe nog niet volledig gevormd. De kans is groot dat de baby niet met de volwassene kan opschieten als hij opgroeit.

Als je een babykonijn krijgt, laat hem dan steriliseren of castreren voordat je hem aan het oudere konijn voorstelt. Zo is de kans groter dat ze aan de slag gaan.

2 cute rabbits standing on straw bedding with light shade at farm. Farming animal beg for food.

Twee volwassen konijnen

Twee volwassen konijnen kunnen beter met elkaar overweg als ze even oud zijn als elkaar. Ze zullen vergelijkbare energieniveaus hebben en hun persoonlijkheden zullen volledig ontwikkeld zijn.

Beide konijnen moeten ouder zijn dan een jaar en worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat u ze introduceert. Zoals besproken, verminderen sterilisatie en castratie vaak agressieve en territoriale neigingen.

Kunnen verschillende konijnenrassen samenleven?

Er zijn honderden verschillende konijnenrassen. Ondanks hun verschillende uiterlijk zijn alle konijnenrassen echter van dezelfde soort ( Oryctolagus cuniculus ). Twee konijnen van verschillende rassen zullen zich niet anders gedragen of met elkaar omgaan dan twee konijnen van hetzelfde ras.

Alle konijnen kunnen elkaars lichaamstaal begrijpen, en dat is het belangrijkste. Het maakt konijnen niet uit hoe hun huisgenoot eruitziet, als het maar een ander konijn is, maar er zijn andere overwegingen.

De enige factor om te overwegen is de grootte. Als je een enorme Vlaamse reus koppelt aan een kleine Nederlandse dwerg, kunnen ze het heel goed met elkaar vinden. Er kan echter een groter risico op letsel zijn vanwege het verschil in grootte.

Ongeacht het ras is het onmogelijk om te zeggen of twee konijnen met elkaar kunnen opschieten totdat ze elkaar ontmoeten. Introduceer ze langzaam om een ​​succesvolle koppeling te bereiken.

Hoe twee konijnen op de juiste manier te introduceren?

Konijnen zijn van nature geneigd om koppels te vormen. Het duurt even voordat ze een band met elkaar hebben, maar als ze eenmaal vrienden zijn, blijven ze meestal voor altijd bij elkaar.

Je lokale humane samenleving of opvangcentrum zal waarschijnlijk veel gevestigde konijnenparen hebben. Er zijn miljoenen konijnen die een huis nodig hebben. Het redden van een reeds verbonden paar verwijdert het gedoe van introducties.

Als je al een enkel konijn hebt, moet je het nieuwe konijn langzaam en voorzichtig introduceren. Zet ze niet zomaar samen in een kooi en hoop er het beste van. Volg in plaats daarvan deze eerste introductiestappen:

Twee aparte kooien opzetten

Zet elk konijn in een aparte kooi of pen. Kies een structuur met zijkanten van gaas, waar je konijn naar buiten kan kijken. Dit komt omdat de eerste stap bij het introduceren van twee konijnen is om hun kooien naast elkaar te plaatsen. Ze zullen elkaar moeten kunnen zien.

Als je al een konijn hebt dat in een houten hok woont, moet je een tijdelijke kooi aanschaffen. Je kunt ze daarna terug naar het hok verplaatsen, zolang het maar groot genoeg is voor beide konijnen. Elke kooi of hok moet bevatten:

 • Krant die is bedekt met beddengoed zo’n rietje
 • Hooi voor je konijn om te eten
 • Voerbak voor af en toe fruit en groenten
 • Waterschaal of sipper
 • Een beschutte plek waar het konijn zich in kan verstoppen, zoals een kartonnen doos. Je moet het vervangen als je konijn erop kauwt of scheurt.
 • Kattenbak. Dit moet niet-giftig papierpulpstrooisel bevatten met een laag hooi erop.

Houd de kooien om te beginnen in aparte kamers. Je wilt ze niet te vroeg introduceren, zelfs niet op zicht. Als je je konijnen uitlaat om te oefenen , laat ze dan op aparte tijden of in aparte kamers.

Beide konijnen castreren of castreren

Beide konijnen moeten worden gesteriliseerd of gecastreerd voordat ze elkaar ontmoeten. Dit dient 3 cruciale doelen:

 • Het voorkomt ongewenste voortplanting. Als je twee mannen of twee vrouwen hebt, is dit geen probleem. Onjuiste geslachtsbepaling kan echter voorkomen.
 • Verwijdert de geslachtshormonen die verantwoordelijk zijn voor agressie en territoriaal gedrag. Je konijnen kunnen het beter met elkaar vinden.
 • Het neemt het risico op het ontwikkelen van kanker van de voortplantingsorganen weg. Volgens de American Association for Cancer Research is baarmoederkanker de meest voorkomende kanker bij konijnen.

Wacht 6 weken na beide operaties voordat u doorgaat naar de volgende stap. Dit komt omdat je konijnen kunnen vechten wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten, dus het is van vitaal belang dat hun wonden eerst volledig worden genezen.

Niet alleen dit, maar na een sterilisatie of castratie duurt het even voordat de hormonen zijn verdwenen. Als je 6 weken wacht, is de kans groter dat je konijnen het goed met elkaar kunnen vinden.

Plaats de kooien bij elkaar

De eerste ontmoeting van je konijnen zou door de tralies van hun kooien moeten zijn. Plaats de twee kooien of hokken naast elkaar. Zorg ervoor dat ze elkaar door de draad heen kunnen zien, met net genoeg ruimte die ze niet kunnen aanraken. Als je geen kooien gebruikt, plaats de konijnen dan in aangrenzende kamers, gescheiden door een babyhekje.

Dit is een essentiële eerste stap om twee konijnen te introduceren. Het helpt hen zich veilig te voelen omdat ze het territorium van de ander niet binnenvallen. Je konijnen zullen natuurlijk nieuwsgierig zijn. Ze kunnen dicht bij de tralies komen en elkaar proberen te besnuffelen. Ze kunnen naar elkaar fluiten , toeteren of tjilpen. Als ze agressie vertonen, maak je geen zorgen, want het zal verdwijnen zodra ze aan elkaar gewend zijn.

Als je konijnen eenmaal aan elkaar gewend zijn door de tralies, zullen ze het duidelijk maken. Ze zullen veel meer ontspannen lijken in plaats van alert te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld aan weerszijden van de kloof gaan liggen. Na een aantal weken waarin twee konijnen naast elkaar hebben geleefd, zijn ze klaar voor de volgende stap.

Breng ze oog in oog

Kies voor de eerste ontmoeting van je konijnen een kamer waar ze geen van beiden zijn geweest. Je zou bijvoorbeeld een badkamer of een logeerkamer kunnen gebruiken. Het is van vitaal belang dat het een neutrale geur heeft, zodat geen van beide konijnen voelt dat zijn territorium wordt binnengevallen.

Verwijder alles wat gevaarlijk is uit de kamer en voeg kartonnen dozen toe om je in te verstoppen. Voeg wat hooi toe en misschien wat groenten. Elkaar associëren met een lekkere traktatie helpt konijnen vaak om sneller een band op te bouwen.

Plaats vervolgens beide konijnen in de kamer. Ga bij hen op de grond zitten om toezicht te houden. Het is een goed idee om dikke handschoenen te dragen om te voorkomen dat je gebeten wordt als je ze toch uit elkaar moet halen. Je konijnen zullen waarschijnlijk aan elkaar gaan snuffelen en neuzen aanraken. Ze kunnen beginnen om elkaar heen te cirkelen . Het ene konijn zal waarschijnlijk het andere gaan bestijgen om dominantie te laten gelden.

Wat er daarna gebeurt, hangt af van de persoonlijkheden van je konijnen. Men kan het vertoon van dominantie van de ander accepteren, of ze kunnen het aanvechten. Zacht happen is normaal, omdat het hun manier is om de pikorde vast te stellen.

Laat je konijnen elkaar ongeveer 10 minuten onderzoeken en scheid ze dan weer. Doe dit elke dag en breid de tijd langzaam uit, totdat ze een uur of langer bij elkaar in de buurt kunnen zijn. Als ze vechten, scheid ze dan en probeer ze een paar dagen niet opnieuw te introduceren.

Let op tekenen van binding

Het is onwaarschijnlijk dat er meteen een binding ontstaat. Zelden worden twee konijnen (meestal een hinde en een bok) op het eerste gezicht verliefd. Het is echter niet de norm, aangezien er gewoonlijk minstens een week aan dagelijkse vergaderingen voor nodig is.

Wanneer je konijnen zich op hun gemak voelen bij elkaar, zal hun lichaamstaal veranderen. Ze zullen gaan liggen, zichzelf verzorgen en om elkaar heen eten.

Ze kunnen elkaar volledig negeren terwijl ze dit doen, wat een goed teken is. Negeren is een teken dat de konijnen zich comfortabel genoeg voelen om te ontspannen in elkaars aanwezigheid. Als twee konijnen gaan liggen en elkaar aanraken, geeft dit aan dat ze zich beginnen te hechten.

De laatste fase van binding is elkaar verzorgen . Dit is een zeker teken dat je twee konijnen vrienden voor het leven zullen worden. Je kunt wederzijdse verzorging stimuleren door een beetje banaan op de voorhoofden van beide konijnen te smeren.

Als ze elkaar een paar dagen hebben verzorgd, is het oké om ze permanent samen te laten wonen. Je moet een paar gebonden konijnen nooit scheiden, tenzij ze vechten of dringende medische hulp nodig hebben.

Kun je meer dan twee konijnen bij elkaar houden?

Konijnen in het wild leven nooit alleen. Meestal leven ongeveer 10-15 individuen samen in een hechte groep. Grote warrens kunnen de thuisbasis zijn van 100 personen of meer, die in de buurt wonen.

Het is dus mogelijk om meerdere konijnen bij elkaar te houden, zolang er maar voldoende ruimte is. Het is echter moeilijker om een ​​nieuw konijn aan een gebonden paar te introduceren dan om twee enkele konijnen te introduceren.

In het wild bestaan ​​konijnengroepen meestal uit een dominant mannetjeskonijn en meerdere onderdanige vrouwtjes. Dus, als je een gebonden hinde en bok hebt, overweeg dan om een ​​andere hinde te nemen.

Introduceer ze langzaam en gebruik dezelfde technieken als hierboven beschreven. Behandel de twee reeds verbonden konijnen als één item en scheid ze niet van elkaar.

Het gebonden konijn van hetzelfde geslacht zal tekenen van jaloezie vertonen . Ze kan agressief zijn tegenover het nieuwe konijn en proberen dominantie te krijgen. Laat ze het zelf uitzoeken, maar scheid ze als ze vechten.

Doe rustig aan. Wacht ten minste twee maanden nadat het nieuwe konijn is gesteriliseerd of gecastreerd voordat u begint met introducties. Laat ze elke dag een korte periode aan elkaar wennen totdat ze een band krijgen.

Waarom kunnen mijn konijnen niet met elkaar overweg?

Soms, zonder duidelijke reden, zullen twee konijnen niet aan elkaar hechten. Zelfs een gecastreerde hinde en bok kunnen besluiten dat ze elkaar niet mogen. Dit kan gebeuren als je ze geleidelijk introduceert en alles goed doet.

Wanneer dit gebeurt, is dat meestal omdat beide konijnen van nature dominante persoonlijkheden hebben. Konijnen binden zich pas als ze hebben besloten wie dominant is en wie onderdanig. Het kan lang duren voordat twee dominante konijnen dit doorhebben.

Het is belangrijk om te beseffen dat sommige konijnengedragingen er agressief uitzien, maar dat niet zijn. Opstijgen (ook wel “humping” genoemd) is bijvoorbeeld een natuurlijk gedrag dat konijnen helpt te beslissen wie de baas is. Het is ook normaal dat konijnen elkaar zachtjes bijten terwijl ze de hiërarchie aan het uitzoeken zijn.

Als je konijnen echter vechten, moet je ingrijpen. Echte gevechten zijn te herkennen aan:

 • grommen
 • Achternajagen
 • Boksen
 • Afgeplatte oren en een opstaande staart
 • Bijten – dit is iets anders dan zacht bijten. Bijten kan bloed trekken of de vacht uitscheuren.

Als twee konijnen vechten, moet je ingrijpen.

Hoe konijnen te stoppen met vechten?

Als je konijnen vechten, probeer ze dan af te leiden. Een manier om dit te doen is met een spuitfles water. Konijnen houden er niet van om met water besproeid te worden. Het doet ze geen pijn, maar het houdt ze tegen.

Als je denkt dat er een gevecht gaat beginnen, spuit dan water op de koppen van beide konijnen. Ze zullen stoppen met vechten en zullen zichzelf waarschijnlijk gaan verzorgen. Dit kan voldoende zijn om te voorkomen dat ze opnieuw vechten.

Als ze toch weer beginnen te vechten, probeer het water dan nog een keer. Als het nog steeds niet werkt, scheid je konijnen dan en plaats ze terug in hun eigen kooien. Probeer ze morgen opnieuw voor te stellen.

Gemiddeld duurt het 1 tot 3 weken dagelijkse gezichtstijd voordat twee konijnen een band krijgen. Als beide konijnen echter van nature dominante persoonlijkheden hebben, kan het veel langer duren. Als ze elke keer dat ze elkaar ontmoeten vechten, geef ze dan een paar weken uit elkaar voordat je het opnieuw probeert.

Na enkele maanden van pogingen tot introductie, zullen konijnen die het nog steeds niet met elkaar kunnen vinden dat waarschijnlijk nooit doen. Op dit moment is het het beste om een ​​van de konijnen te herplaatsen en het opnieuw te proberen met een ander konijn om te zien of ze compatibel zijn.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.